IBA geselecteerd voor nieuw protontherapiecentrum in Zweden in afwachting van beroep

LOUVAIN-LA-NEUVE, België--(BUSINESS WIRE)-- 20100709 --

IBA (Ion Beam Applications S.A.) heeft bekendgemaakt dat Skandion Clinic, het klinisch centrum voor protontherapie in Zweden, IBA heeft geselecteerd voor de installatie van een deeltjestherapiefaciliteit. Dit nieuwe centrum zal worden beheerd door een consortium van zeven Zweedse graafschappen die acht universiteitsziekenhuizen vertegenwoordigen.

Na een uitgebreide openbare aanbesteding en een gedetailleerde beoordeling van alle aanbiedingen, heeft Skandion gekozen voor IBA voor de levering en installatie van een deeltjestherapiefaciliteit, bestaande uit de cyclotron, de apparatuur voor twee behandelkamers, de installatie van een scan straalbuis voor experimentele doeleinden en andere hulpapparatuur. Het contract voorziet ook in een vijfjarige service-overeenkomst en alle niet-klinische activiteiten. Dit project kost tussen de 40 en 50 miljoen euro.

Op de contractgunning is echter een beroepsproces van toepassing dat is ingediend door Varian and Sumitomo Heavy Industries. Een dergelijk proces duurt meestal 4 tot 6 maanden.

“We vinden het een eer dat we door de Skandion Clinic zijn geselecteerd als het systeem met de beste prijs-kwaliteitverhouding en dat we dit nieuwe klinische protontherapiecentrum in Zweden gaan installeren. De Zweedse deskundigen hebben internationale erkenning gekregen op het gebied van protontherapie. Het eerste Europese centrum voor PT werd zelfs gebouwd in Uppsala. We kijken uit naar de voortzetting van de ontwikkeling van deze belangrijke kankerbestrijdende technologie met deskundigen die zo veel ervaring hebben op dit gebied en naar het verder verbeteren van die kennis,” aldus Pierre Mottet, Chief Executive Officer of IBA.

IBA zet zich in voor het wereldwijd beschikbaar maken van protontherapie, de meest accurate kankertherapie. Tot nu toe heeft IBA 17 protontherapiecentra verkocht, wat meer dan de helft van de klinische protontherapiefaciliteiten in de wereld betekent.

Protontherapie wordt steeds meer beschouwd als de beste radiotherapie voor kanker door de superieure dosisdistributie. Protonen zetten het grootste deel van hun effectieve energie af binnen een precies gecontroleerd bereik, rechtstreeks in de tumor en wat nog beter is, het gezonde omringende weefsel wordt gespaard. Hogere doses kunnen in de tumor worden toegediend zonder verhoging van het risico op bijwerkingen en langetermijn complicaties. Hierbij worden de uitkomst en de kwaliteit van leven voor de patiënt verbeterd. Helaas kunnen nog maar weinig patiënten op de wereld profiteren van dit type behandeling.

OVER IBA
IBA houdt zich bezig met het ontwikkelen en op de markt brengen van de allernieuwste technologieën, geneesmiddelen en maatoplossingen voor de gezondheidszorg. De nadruk ligt daarbij op kankerdiagnose en –therapie. Voortbouwend op hun wetenschappelijke ervaring, is IBA ook actief op het gebied van industriële sterilisatie en ionisatie.
IBA is genoteerd op de pan-Europese beurs EURONEXT, en is vermeld in de BelMid Index.
(IBA: Reuters IBAB.BR en Bloomberg IBAB.BB).

Website: www.iba-worldwide.com

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
IBA
Thomas Ralet, +32 10 47 58 90
VP Corporate Communication
Email: InvestorRelations@iba-group.com
of
Amerika, Azië, Midden-Oosten, Afrika
Andy Jacobson, 612-305-6205
Colle+McVoy

E-mail: andy.jacobson@collemcvoy.com