Foodwatch: Dr. Oetker verkoopt een Belgische chocoladeleugen


AMSTERDAM, 20100709 -- "Grand Dessert Pudding met echte Belgische chocolade" van Dr. Oetker is niet gemaakt van de hoogste kwaliteit cacaobonen die verkrijgbaar zijn en bevat minder chocolade dan er wordt beloofd. Het merk leunt op halve waarheden, vage definities en geroofde reputaties. Hierdoor maakt het toetjesmerk zich schuldig aan een chocoladeleugen, stelt foodwatch vast. Dr. Oetker belooft in de reclame 40 procent Belgische chocolade, maar de pudding op je bord blijkt in werkelijkheid maar 8,1 procent lage kwaliteitschocolade te bevatten.

"Grand Dessert" van chocovlokken gemaakt van "echte Belgische chocolade" van "de beste cacaobonen" en met "know how" van de Belgische leverancier. aldus Dr. Oetker. "Het chocoladegedeelte bevat minimaal 35 procent cacaobestanddelen (melkchocolade) en minimaal 58 procent cacaobestanddelen (pure chocolade)." Dat suggereert een verbijsterend hoge kwaliteit, dus foodwatch ging op inspectie.

Ja: de fabriek Callebaut, waar de Oetker-vlok wordt gemaakt blijkt daadwerkelijk in België te staan, maar dat is het enige dat klopt. Men werkt in het Vlaamse Lebbeke-Wieze net zoals in andere fabrieken waar matige chocolade vandaan komt. De aanpak bestaat uit goedkoop grondstoffen inkopen, deze vervolgens vermengen met synthetische ingrediënten en verpakken in een misleidend doosje.

Dr. Oetker pretendeert een superieur product aan te bieden op basis van vage claims. Het woord "chocovlokken" blijkt namelijk gewoon een ander woord voor chocolade van erg lage kwaliteit. De termen chocolade en chocoladevlokken zijn vastgelegd in de Nederlandse en Belgische Warenwet: er moet respectievelijk 35 en 32 procent cacao in zitten. Als je de term chocovlokken gebruikt, zoals Dr. Oetker, omzeil je de chocoladeregels: de betekenis van dit woord is namelijk niet wettelijk vastgelegd. Hoewel er met grote letters "40 procent Belgische chocolade" op de verpakking staat, bevat het resultaat na aanlengen met een halve liter melk in werkelijkheid maar 8,1 procent chocolade.

Belgische chocolatiers proberen sinds 2008 met een eigen kwaliteitscode dit soort goedkoop geproduceerde fabriekschocolade buiten de deur te houden. Als je in België speciale kwaliteitschocolade wilt claimen, hoort er op zijn minst 43 procent cacao in te zitten. Helaas is het woord "Belgisch" niet wettelijk beschermd. Daarom plakt Dr. Oetker dat woord brutaal op een chocovlokkenmengsel dat gemiddeld maar zo'n 23 procent cacaobestanddelen bevat.

In Duitsland is Dr. Oetker recentelijk door de Duitse consumentenbond teruggefloten wegens een vergelijkbare claim over het chocoladegehalte in een andere pudding. Het lijkt er op dat dit soort misleiding gangbaar is bij het toetjesmerk. "Dr. Oetker claimt niet voor niets het Belgische vakmanschap voor zijn inferieure chocolade, want de Belgische bonbon staat bij Nederlanders hoog aangeschreven", zegt Bart van Opzeeland van foodwatch "Dit is een Belgische chocolade leugen, let op de kleine lettertjes bij Dr. Oetker."

Dr. Oetker suggereert kwaliteit te leveren, maar kan dat niet waarmaken: noch de grondstoffen, noch de productiewijze, noch de samenstelling van het product verdienen dat predikaat, concludeert foodwatch. Wie eerlijkheid over eten ook belangrijk vindt, kan via de website www.foodwatch.nl een e-mail sturen om Dr. Oetker te vragen voortaan eerlijk te zijn over zijn pudding.