Landschap Noord-Holland


Heiloo, 31 juni 2010

Feestelijke middag rond de Overplaats van de Hartekamp

Landschap Noord-Holland organiseert op zaterdag 10 juli 2010 een feestelijke Overplaatsdag. Dan neemt Landschap Noord-Holland omwonenden mee naar het illustere verleden en de nieuwe toekomst van de Overplaats van de Hartekamp. Men krijgt een kijkje in de keuken van de vroegere bewoners en verneemt de plannen die er zijn om de Overplaats weer in oude luister te herstellen.

De Hartekamp is bekend door de beroemde geleerde Carolus Linnaeus die er enkele jaren gewerkt heeft. Het was toen één van de rijkste buitenplaatsen van Europa. De Overplaats is het deel van de Hartekamp aan de overkant van de Herenweg en ligt tussen de Herenweg, Prinsenlaan, Glipperweg en speeltuin de Linnaeushof. Vanaf 2006 is Landschap Noord-Holland eigenaar van de Overplaats. Sindsdien is het oude padenpatroon voor zover het kon hersteld. De historische zichtas van het grote huis van de Hartekamp naar het voormalige theehuis is opengemaakt. Het is een fraai punt geworden, waar het verleden tot leven komt. Langs de toegangsweg naar de speeltuin is een Zwitserse brug gebouwd, waardoor men net als vroeger over de vijver, door het "ravijn" de brug ziet.

Wat gaat er nog meer veranderen?
Landschap Noord-Holland gaat bijvoorbeeld de tuin van Linnaeus zichtbaar maken. Ook de historische poortjes, die bij de tuin hoorden, worden opgeknapt. De plek van het oude theehuis wil Landschap Noord-Holland mooi inrichten. En zo zijn er nog meer plannen. Tijdens de Overplaatsdag biedt Landschap Noord-Holland iedereen de gelegenheid vragen te stellen over de plannen. Landschap Noord-Holland heeft de financiering rond en wil daarom graag met omwonenden toasten op het verdere verloop van de projecten.

Programma 10 juli
De Overplaatsdag op zaterdag 10 juli start om 14.00 uur met een lezing van Ad van Unnik van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek over de geschiedenis en de bewoners van de Hartekamp en de Overplaats. Daarna volgt een lezing van Saskia Bloemen, projectleider bij Landschap Noord-Holland. Tot slot een wandeling met uitleg over de Overplaats met een toepasselijke afsluiting bij het voormalige theehuisje. Aanmelden is verplicht. Bel de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, 088-0064455 (kantooruren en zaterdag) of mail uw gegevens naar info@landschapnoordholland.nl. U hoort bij uw aanmelding waar de middag gehouden wordt.





Landschap Noord-Holland