Ingezonden persbericht


Normaal voor grootste show van jubileumtour naar Salland:

Dalfsen zegt oeh...!

DALFSEN - Het is traditioneel het grootste concert tijdens de Veldtocht van Normaal. Meer dan vijfduizend anhangers reizen van heinde en verre richting het normaalste dorp van Salland. Dit jaar heeft de show op zaterdag 10 juli een speciaal motto: 'Dalfsen zegt oeh...!', ontleend aan het boek dat verscheen ter gelegenheid van de 35ste verjaardag van Ben Jolink en consorten.

Want het is exact drieënhalf decennia geleden dat Normaal de nederpop op z'n kop zette. Volgens de overlevering ging er een siddering door het publiek toen Jolink op Hemelvaartsdag 1975 zijn teksten in het Achterhoeks dialect het openluchttheater van Lochem in slingerde.

Sindsdien is Normaal een fenomeen. Ter gelegenheid van die 35ste verjaardag zag het boek 'Ik zeg oeh...! 35 jaar deurdonderen' het levenslicht. Hierin ruim aandacht voor de bloemrijke historie van de band, rijkelijk geïllustreerd met honderden foto's: de rellen en stunts, de ongelukken van Jolink.

Maar ook wordt uitvoerig ingegaan op de betekenis van de band voor de nederpop. Zo vertelt prof.dr. Tom ter Bogt, hoogleraar populaire muziek aan de Universiteit van Utrecht, over de cultuurhistorische waarde van Normaal. Cabaretier Herman Finkers, fan van het eerste uur, doet uit de doeken dat de band een prominente rol heeft gespeeld bij de emancipatie van het platteland.

Normaal heeft toch al een bijzondere band met Dalfsen. Zo werd er vorig jaar zelfs een heuse straatnaam naar de boerenrockers vernoemd. De supertent, traditioneel het decor voor de show, verrijst namelijk altijd aan de Brinkweg, in de achtertuin van gepensioneerd schaatser Erben Wennemars. De toegangsweg naar deze locatie werd vorig jaar door Ben Jolink hoogstpersoonlijk omgedoopt tot de Høkersbrink.

Normaal is dit jaar bezig met de jubileumtour 'Normaximaal', waarbij - zoals de naam al doet vermoeden - de heren maximaal uitpakken. Speciaal voor deze gelegenheid heeft het optreden 'Dalfsen zegt oeh...!' als motto meegekregen. Onder de bezoekers wordt een aantal exemplaren van het boek - gelegenheid door Jolink gesigneerd - verloot.

Het wordt bovendien een bijzonder optreden. Zo komt Normaal namelijk maar liefst drie maal in actie. Eerst verzorgen ze vanaf een platte wagen een akoestisch buitenoptreden om de fans te verwelkomen. Daarna verhuizen naar de kolossale feesttent voor een optreden in de oerbezetting, waarna ze vervolgens met de huidige samenstelling de supertent op hun grondvesten zullen doen trillen. In het voorprogramma speelt McChicks met onder anderen oud-Normaal drumster Tessa Boomkamp.

Hoe lang ze nog door zullen gaan, staat in de sterren geschreven, maar Normaal heeft hoe dan ook historie geschreven. Ze zijn immers onmiskenbaar de band die de dialectrock introduceerde. Ben Jolink: ,,Dialect, dat was tot dan toe de accordeon met Driekusman en klumpkes klepperen. Wij waren echter een op blues georiënteerde rockband die in het Achterhoeks zong."

'Ik zeg oeh...! 35 jaar deurdonderen' van auteur Jan Colijn wordt uitgegeven door Carrera. Prijs: 17,50 euro, ISBN-nummer: 978 90 488 0511 2.

Het terrein gaat om 19.00 uur open. Kaarten kosten in de voorverkoop 19,50 euro, aan de kassa 25 euro. Voor meer informatie en voorverkoopadressen: www.normaaldalfsen.nl.


Noot voor redacties
Noot voor redactie (

Ingezonden persbericht