Ingezonden persbericht


's Hertogenbosch, 5 juli 2010

Patersbos in Langeweg finalist Brabantse Dorpen Derby

Project Patersbos uit Langeweg gaat vanuit de Brabantse Delta door naar de finale van de Brabantse Dorpen Derby. Dit bepaalde de Gebiedscommissie Brabantse Delta na selectie uit 14 kandidaat projecten. Hiermee heeft wijkvereniging Langeweg een prijs van E 10.000 in de wacht gesleept die zij bij de kick-off van de finale op 10 juli a.s. door gedeputeerde Van Haaften uitgereikt krijgen. (Provinciehuis 's-Hertogenbosch, 14.45 - 18.00 uur). Daarmee kan de wijkvereniging een aanvang maken met het herstellen van de kloostertuin waarin de kapucijnen tussen 1882 en 1971 werkten en recreëerden. En wordt het bos een recreatief park waar recreatie, toerisme, natuurontwikkeling, cultuurhistorisch behoud en educatie de doelstellingen zijn.

Het Patersbos
Het Patersbos is een belangrijk deel van het culturele erfgoed van Langeweg. Het is een onderdeel van het kapucijnenklooster dat vanaf 1882 tot 1971 in gebruik werd genomen in Slikgat (nu Langeweg). Het Patersbos is van oudsher een tuin waarin de kapucijnen destijds in recreëerden en tevens gebruikten als moestuin. De moestuin bestond uit enkele 'platte bakken' en er stonden diverse (fruit)bomen, struiken en kruiden en was er een waterpoel. Tegenwoordig is deze 'tuinuitstraling niet meer aanwezig. De lagere vegetatie en de poel zijn niet meer aanwezig en de oorspronkelijke bomen zijn oud en groot geworden. Het Patersbos bestaat nu uit een oorspronkelijke oude beukenlaan met daarbinnen een grasveld. Het zuidelijk gedeelte van het Paterbos bestaat voornamelijk uit oude massieve bomen (eik, esdoorn en plataan) die vrijwel allemaal in de aftakelingsfase zitten. Daarnaast staan er volwassen bomen tussen, voornamelijk esdoorn en is er wat opschot van vlier en andere struiksoorten. Het Patersbos is in de omgeving een van de weinige groene elementen in het landschap. Uit observaties van omwonenden en een onderzoek vanuit de Provincie Noord-Brabant blijkt dat er veel vogelsoorten te vinden zijn in het bos.

Het herstellen van het Paterbos is daarmee tweeledig. Het terugbrengen en in standhouden van de cultuurhistorie van het Paterbos en daarmee een belangrijk deel van het klooster terugbrengen in de oude staat en het vergroten en in standhouden van de natuurwaarde. Aanvullend kan het Patersbos weer een actieve gebruikersfunctie krijgen in educatieve en recreatieve zin.

Brabantse Dorpen Derby
De Brabantse Dorpen Derby is een spannende strijd tussen projecten voor een beter, mooier en leefbaarder dorp. Voor de wedstrijd konden tot 1 juni 2010 projecten worden ingediend. In tegenstelling tot vorig jaar mag dit jaar per reconstructiegebied maar 1 project door naar de finaleronde. Op 10 juli klinkt in het provinciehuis het officiële startschot van de grote finale. Vanaf 1 oktober is de strijd om het meest leefbare dorp ook op tv te volgen via Omroep Brabant. Ook gaat op dat moment de digitale stembus open op www.brabant.nl/dorpenderby. Op 11 december maakt de jury tijdens een live-tv-uitzending bekend wie de winnaar is van de Brabantse Dorpen Derby 2010. De winnaar krijgt E 25.000,-, die niet alleen het project maar heel het dorp ten goede komen.

Beoordelingscriteria
Deelnemende projecten worden beoordeeld aan de hand van een aantal criteria. Zo moet een deelnemend project zorgen voor een structurele, duurzame verbetering van de leefbaarheid, vernieuwend zijn, lokaal en regionaal draagvlak hebben, uitvoeringsgereed zijn, zich richten op meerdere sectoren en doelgroepen en kopieerbaar zijn voor andere dorpen. Naast deze 'harde criteria' werd ook gekeken naar de energie en het enthousiasme van de mensen achter het project en de mate waarin het project anderen inspireert.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Project Patersbos draagt op een bijzondere wijze bij aan de herinrichting van het platteland in de Brabantse Delta. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de Gebiedscommissie Brabantse Delta.