Ingezonden persbericht


Trekhaak Gezocht verbindt Europa

Liftreis langs Europese Culturele Hoofdsteden eindigt in Utrecht

Terwijl de hele wereld naar het WK kijkt zijn twee Nederlandse kunstenaars bezig met een heel andere tak van sport; liftend met een caravan, maar zonder auto, hebben ze de drie Europese Culturele Hoofdsteden met elkaar verbonden: Ruhr in Duitsland, Pécs in Hongarije en Istanbul in Turkije. Aanstaande zaterdag arriveren Tjerk Ridder en Peter Bijl weer in Nederland. Om 14.00 uur worden zij welkom geheten door burgemeester Wolfsen op het Domplein in Utrecht!

Je hebt anderen nodig om verder te komen
Met deze slogan, je hebt anderen nodig om verder te komen, vertrok het caravanproject in januari uit Utrecht. De eerste lift werd hoogstpersoonlijk aangeboden door burgemeester Wolfsen. Utrecht ambieert de titel Europese Culturele Hoofdstad in 2018 te mogen voeren en wil graag leren van steden die momenteel deze titel dragen. Burgemeester Wolfsen zal de kunstanaars aanstaande zaterdag verwelkomen op het Domplein in Utrecht. Daar zullen Tjerk Ridder en Peter Bijl hun avonturen en ervaringen toelichten.

De trektocht
Tjerk Ridder en Peter Bijl zijn er in geslaagd om de Culturele Hoofdsteden in 10 weken tijd liftend met elkaar te verbinden. In januari vertrokken zij vanuit Utrecht via het Duitse Ruhrgebied naar het Hongaarse Pécs. Na een korte onderbreking voor de World Expo in Shanghai vertrok Trekhaak Gezocht begin juni opnieuw vanuit Pécs liftend op weg naar de derde Culturele Hoofdstad Istanbul. Na een prachtige liftreis door de Balkan arriveerde Trekhaak Gezocht afgelopen week in deze Turkse Culturele Hoofdstad, alwaar ze warm werden onthaald op het wereldberoemde Sultan Ahmed plein dat helemaal vol stond met mensen en media.

Theatervoorstelling in Shanghai
Veel Europeanen haakten aan bij het project, letterlijk door de caravan en kunstenaars mee te trekken of figuurlijk door hun steun te geven. De reis leverde verschillende creatieve ontmoetingen en verhalen op. Tjerk Ridder en Peter Bijl gebruiken de verhalen en ervaringen van 'Unterwegs' als inspiratiebron voor een muzikale theatervoorstelling. Deze beleefde in mei al haar wereldpremière op de World Expo in Shanghai. Fragmenten van de theatervoorstelling en de laatste updates, bijvoorbeeld de titelsong van het project Unterwegs, zijn te vinden op de website www.trekhaakgezocht.nl. Op de website zijn ook verschillende verhalen en sfeerimpressies van de reis te vinden.

Warm welkom in Nederland
Eenmaal terug in Nederland worden Tjerk en Peter welkom geheten door Frank du Mosch in het radioprogramma Cappuccino dat zaterdagochtend 10 juli te beluisteren is op Radio 2. Rond 9.20 uur doet Tjerk Ridder verslag van de reis en zingt hij de titelsong Unterwegs. Daarna reist de caravan door naar het Domplein in Utrecht alwaar de heren om 14.00 uur hartelijk welkom zullen worden geheten door burgemeester Wolfsen van de gemeente Utrecht. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Voor meer informatie:
NL: www.trekhaakgezocht.nl Internationaal: www.caravanproject.eu Twitter: www.twitter.com/TrekhaakGezocht YouTube: www.youtube.com/trekhaakgezocht Facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=117368158279278&ref=ts