Kunstproject: In de Overtuin


10 juli 17:00 uur: Opening met een concert van de Band De Kift

VEENHUIZEN, 20100706 -- In 1818 werd de Maatschappij van Weldadigheid opgericht. Armoedige gezinnen, veelal uit de grote steden, werden geholpen een bestaan op te bouwen als boer op de woeste Drentse grond. Toen in 1823 bleek dat sommige mensen niet uit vrije wil `geholpen` wilden worden, is de dwangkolonie Veenhuizen gebouwd. De verpleegden werden te werk gesteld, en zorgden met elkaar voor een complete afgesloten samenleving met fabrieken, een slachthuis, een hospitaal en drie kerken. Vanuit de royale woning kon de directeur van Veenhuizen uitkijken over zijn Overtuin.

Sinds 1981 is de strafkolonie toegankelijk voor mensen van buiten Veenhuizen. De thema's die in deze minimaatschappij hebben gespeeld zijn dezelfde als de thema's die in de rest van Nederland speelden en nog steeds spelen. Veenhuizen heeft als proeftuin gediend.

Nu bijna 200 jaar later is de Overtuin een plek waar vragen gesteld kunnen worden over de maakbaarheid van de wereld en de mens. Het zal gaan over voedsel, de samenleving, de (natuurlijke) omgeving en
het gebruik daarvan. Vier beeldend kunstenaars, Martijn Engelbregt, Kor Smeenge, Chiel Kuijl en Paul Segers en de band de Kift zijn gevraagd om hun verhaal te vertellen aan de oude directeur van de Overtuin en iedereen die het maar wil horen.

Samenstelling
Sjef Meijman, beeldend agrariër, woont en werkt sinds 2005 in Veenhuizen. Zijn werk begeeft zich op het grensvlak van landbouw, veeteelt en beeldende kunst. Het zijn onderzoeken naar de basisverhouding van de mens met haar omgeving.
Sjef Meijman is initiator van In de Overtuin. De wijze waarop hij programmeert sluit aan bij zijn houding als kunstenaar.

Kunstproject: In de Overtuin opening 10 Juli 17:00 uur. Verder te bezoeken tot en met 30 September.
Adres: Tegenover Hoofdweg 119 t/m 156, 9341 BM Veenhuizen
Parkeren: Naast de Sporthal, Kerklaan 10, 9341 BK Veenhuizen

Voor meer informatie:
www.indeovertuin.nl

Kunstproject: In de Overtuin





Ingezonden persbericht