Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Peter Dijkstra's Vocaal Ensemble MUSA viert eerste lustrum

Vijf jaar geleden richtte dirigent Peter Dijkstra Vocaal Ensemble MUSA op. Op zondag 11 juli 2010 wordt dat gevierd met een afwisselend en explosief concert onder de titel Soundburst. De hoofdrol is daarbij uiteraard weggelegd voor de menselijke stem. MUSA wordt tijdens het concert begeleid door slagwerkers en blazers. Uiteraard staat het geheel onder leiding van Peter Dijkstra.

Programma
Moses Hogan The battle of Jericho / Ain't that Good News / Elijah Rock /

My Soul's Been Anchored In The Lord
Eric Whitacre Cloudburst
Anton Bruckner Mis in e

Dirigent Peter Dijkstra kiest in zijn programma's vaak voor de combinatie van klassieke repertoirestukken en moderne stukken die vrij weinig met elkaar te maken lijken te hebben. Zowel voor uitvoerenden als voor publiek levert deze programmering een prettige balans in de concerten op. Ook in het elfde programma van MUSA is dat weer het geval. Dijkstra koos voor werk van de Amerikaanse componist Eric Whitacre. Het schitterende Cloudburst is een van zijn meest uitgevoerde werken. Net als het werk van Whitacre is dat van Moses Hogan mateloos populair onder koorzangers. Hogans inspirerende arrangementen van gospels en spirituals hebben dan ook een lekkere, meeslepende swing.

Het hoofdwerk van het programma is de Mis in e van Anton Bruckner. Dit werk geeft MUSA de gelegenheid om te laten zien hoezeer het ensemble in de afgelopen vijf jaar in staat is gebleken om als een volwaardig koor op een semi-professioneel niveau te opereren, precies conform de startambitie. Bruckners missen zijn te vergelijken met zijn symfonieën: de luisteraar wordt opgeslokt in een wonderlijke muzikale belevenis waarin de muziek op een neer beweegt van meeslepend klankgeweld tot hartverscheurend klein geluid. Toen MUSA in 2005 zijn eerste concerten zong, stonden er enige Bruckner-motetten op het programma. Nu, na vijf jaar, is de cirkel rond met deze mis.

Concertgegevens
Zondag 11 juli 2010, aanvang 15.00 uur.

Geertekerk, Geertekerkhof 23, Utrecht.
Kaarten kosten E17,50
Bezoekers met een CJP, pas-65 of een studentenkaart betalen E13,50.
Kinderen tot 8 jaar krijgen gratis entree.
Reserveren kan via www.musa.nu (bij reservering 1 programmaboekje per kaartje gratis)

Contact
Voor verdere informatie, beeldmateriaal of een afspraak voor een interview met Peter Dijkstra neemt u contact op met Luigi Orsini (PR)
Mobiel: 06-22931242
e-mail: promotie.musa@gmail.com
Vocaal Ensemble MUSA
Vocaal ensemble MUSA werd in 2005 opgericht door Peter Dijkstra, die eerder mannenensemble The Gents oprichtte. MUSA voorziet in de behoefte van de meest ambitieuze amateurzangers aan nieuwe muzikale uitdagingen. Om dat te realiseren zorgt MUSA voor een omgeving waarin op hoog niveau muziek wordt gemaakt. Kwaliteit, intensiteit en enthousiasme staan daarbij centraal. De artistieke leiding van MUSA ligt sinds de oprichting in handen van Peter Dijkstra zelf. Het is het enige vaste amateurensemble waar Peter Dijkstra momenteel mee werkt.

MUSA wil variatie brengen voor koor en dirigent. Daarom worden grote projecten met hoogtepunten uit de koorliteratuur afgewisseld met programma's voor kamerkoor met muziek die zelden wordt uitgevoerd. Het koor heeft een vaste kern van zangers en wordt per project samengesteld, afhankelijk van de programmering. Ook wordt er samengewerkt met professionele musici en orkesten.

Meer informatie over MUSA vindt u op: www.musa.nu

Peter Dijkstra
Peter Dijkstra (1978) begon op jonge leeftijd met zingen in het Roder Jongenskoor. Tot zijn stemmutatie trad hij vaak op als solist, o.a. in een produktie van Mozarts Die Zauberflöte bij de Nederlandse Operastichting. Hij studeerde koordirectie, orkestdirectie en solozang aan de conservatoria van Den Haag, Köln en Stockholm en behaalde voor deze studies het diploma summa cum laude met onderscheiding. Verder volgde hij masterclasses bij vooraanstaande koordirigenten zoals Tonu Kaljuste en Eric Ericsson. In 2002 werd aan Dijkstra de Kersjes-van de Groenekanbeurs voor jonge orkestdirigenten toegekend. Met het winnen van de eerste prijs op de Eric Ericson Competitie 2003 in Stockholm werd zijn internationale carrière in gang gezet.

Dijkstra's concertprogramma's kenmerken zich door een breed spectrum aan muziekstijlen. Inmiddels is hij een gewaardeerd gast bij verschillende koren, zoals het Nederlands Kamerkoor, de BBC Singers, het Groot Omroepkoor, het Deens Radiokoor, het RIAS Kammerchor Berlijn en Collegium Vocale Gent. Ook bij gerenommeerde orkesten is hij een graag geziene gast, zoals bijvoorbeeld het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Münchener Rundfunkorchester, DSO Berlin, het Japan Philharmonic Orchestra, het Gelders Orkest, het Residentie Orkest, de Bochumer Symphoniker en het Gävle Symphony-orchestra. Toekomstige engagementen zijn o.a. bij het Brabants Orkest en het Estonian Philharmonic Chamber Choir.

Sinds september 2005 is Dijkstra artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks in München. In deze hoedanigheid werkt hij nauw samen met dirigenten als Mariss Jansons, Nikolaus Harnoncourt, Christian Thielemann en Riccardo Muti. In 2006 werd Dijkstra benoemd tot vaste gastdirigent van het Nederlands Kamerkoor. In september 2007 trad hij aan als chef-dirigent van het Zweeds Radiokoor, na een verbintenis van 3 jaar als eerste gastdirigent aldaar. Met dit ensemble zal hij zich vooral richten op het moderne a capella-repertoire en het uitbreiden daarvan. In Nederland is Dijkstra momenteel vaste gastdirigent van het Nederlands Kamerkoor, artistiek leider van Vocaal Ensemble MUSA te Utrecht en vaste gastdirigent van vocaal ensemble The Gents. Met dit koor won hij verschillende prijzen op international festivals en toerde hij naar o.a. Japan, Spanje, Zweden en Groot-Britannië.