Waterschap Dommel

11 juli

Big Jump E3-Strand Eersel op zondag 11 juli

Springen voor schoon water

Op zondag 11 juli organiseert Waterschap De Dommel in samenwerking met de gemeente Eersel de Big Jump in het zwemwater van het E3 Strand in Eersel. Om klokslag 15.00 uur geven watergraaf Peter Glas en wethouder Peter van den Bliek het startschot en kan iedereen die dat wil meespringen om daarmee aandacht te vragen voor schoon water. Op hetzelfde moment wagen in heel Europa mensen een sprong in het water.

Big Jump in heel Europa

De Big Jump is een grote sprong in het water. Op hetzelfde moment springen in heel Europa mensen in waterlopen en meren om aan te geven dat ze schoon oppervlaktewater willen, waar je zonder gevaar voor je gezondheid in kan springen. De Big Jump is in 2002 ontstaan aan de Elbe in Duitsland en ieder jaar wordt er op steeds meer plaatsen in Europa aan meegedaan. De Big Jump in Brabant is een initiatief van de Brabantse Milieufederatie en de Brabantse waterschappen en vindt plaats in samenwerking met de betrokken gemeenten en de provincie. Deze partijen zien de Big Jump als een verfrissende manier om mensen in contact te brengen met water en om het belang van schoon water te benadrukken. In Brabant wordt de Big Jump op drie locaties georganiseerd. Naast in de zwemwaterplas van het E3 Strand wordt er ook gesprongen in de Oosterplas in 's-Hertogenbosch en in de Westpolderplas in Etten-Leur. Aanmelden voor de Big Jump kan tot 14.30 uur op het terrein van het E3-Strand bij de stand van Waterschap De Dommel nabij het paviljoen. Deelname is gratis en voor de deelnemende kinderen is er een leuke attentie.

Schoon water belangrijk

Als water rijk is aan voedingsstoffen, onvoldoende doorstroomt of zelfs stilstaat, kan dit tot overmatige bloei van blauwalgen leiden tijdens warme perioden. Blauwalgen produceren giftige stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Zo kun je er maag- en darmklachten en ademhalings-problemen van krijgen. Blauwalg kan worden voorkomen door een natuurlijke inrichting van het water. Ook beperkt eendjes voeren, niet te veel visaas uitgooien en honden niet langs de kant van de vijver uitlaten, dragen bij aan een blauwalgvrije waterpartij. De drie Brabantse waterschappen houden vijvers en plassen in Brabant goed in de gaten.

Meespringen in het zwemwater van het E3-strand in Eersel

Behalve de Big Jump op zondag 11 juli zijn er volop mogelijkheden voor vermaak op het E3-strand. Je kunt er bijvoorbeeld genieten van een tochtje per waterfiets of de wereld onder water bekijken tijdens een intro-duik. En voor wie dat allemaal te vermoeiend is: het is heerlijk om te luieren op een ligbed of een drankje te drinken op het zonneterras van het paviljoen. Voor de allerkleinsten zijn er speciale afgebakende kinderbaden met een breed zandstrand. Het E3-strand in Eersel: 'n dagje strand in Brabant!