Gemeente Leidschendam-Voorburg



* Nieuws 2010

Oranje in WK-finale: Horeca mag open blijven tot 04.00 uur!

7 juli 2010 - Leidschendam-Voorburg kleurt oranje...! Horeca mag zondag open blijven tot 04.00 uur

Na 32 jaar is het eindelijk weer zover: Nederland staat in de finale van het WK voetbal. De Oranjegekte is ongekend, de droom over de winst onbegrensd.

Voorop gesteld: Als Nederland wint, is dat fantastisch. Een nieuw hoofdstuk in de Nederlandse voetbalhistorie, en dat is een feest op zich. Maar zodra een feest een volksfeest wordt, dan is er een rol voor de overheid, voor de gemeente. De gemeente moet dan namelijk zorgen dat de openbare orde en de veiligheid zijn gegarandeerd. Dat gebeurt aan de hand van regels. Deze regels staan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) die elke gemeente moet hebben.

De APV en de horeca
Openbare orde en veiligheid is van en voor ons allemaal, en dus moeten we allemaal een steentje bijdragen. De horeca moet zich bijvoorbeeld aan een aantal vaste regels houden. Zo moeten ze op een vast tijdstip sluiten (00.00 uur), en ze moeten zich houden aan geluidsnormen (bijvoorbeeld geen mechanisch versterkte muziek buiten).

Uitzonderingen bevestigen de regels
De APV biedt ruimte om de regels in uitzonderlijke gevallen bij te stellen. Daarvoor moet het college een paar officiële besluiten nemen. Het winnen van een WK is zo'n uitzonderlijke situatie. Om hierop voorbereid te zijn heeft het college alvast de benodigde besluiten genomen.

Horeca open tot 04.00 uur
Omdat Nederland op zondag 11 juli 2010 wereldkampioen kan worden, mogen horecagelegenheden in de nacht van 11 op 12 juli voor één keer om 04.00 uur sluiten in plaats van 00.00 uur (artikel 2:30 APV).

Mag het wat zachter na 01.00 uur?
Het college heeft ook nog de gebeurtenis dat Nederland de WK finale haalt aangewezen als onvoorziene collectieve festiviteit (art. 4:2, lid 5 APV). Hierdoor mag er wat meer en langer lawaai zijn op straat dan normaal: pas na 01.00 uur moet het rustig worden.

Kies voor gezelligheid
Als het lukt, staat heel Nederland op zijn kop. Dat mag natuurlijk. Maar dat betekent niet dat alles mag. Iedereen viert feest op zijn eigen manier, maar wel altijd met respect voor elkaar en respect voor elkaars spullen. Houd het gezellig, dan wordt het voor iedereen een fantastische herinnering...!