Radboud Universiteit Nijmegen


* Babylab viert tiende verjaardag

Babylab viert tiende verjaardag

Datum bericht: 8 juli 2010

Met een kinderfeest en uitleg over het onderzoek voor ouders viert het Baby Research Center (BRC) van de Radboud Universiteit Nijmegen en het Max Planck Instituut voor Psycholinguistiek haar tiende verjaardag. De feestelijkheden vinden plaats op zondagmiddag 11 juli vanaf 14.00 uur op het terrein van het Max Planck Instituut in Nijmegen.

Meer dan taalonderzoek
Het lab werd opgericht door taalwetenschapper en Spinozaprijswinnaar prof. Anne Cutler om meer te weten te komen over de fascinerend snelle ontwikkeling van taal bij kleine kinderen. Inmiddels is het onderzoek uitgebreid: ook de sociaal-cognitieve ontwikkeling en de voortalige communicatie zijn onderwerp van onderzoek. Alle Nijmeegse en Arnhemse ouders van een nieuwe baby krijgen een uitnodiging om mee te doen. Inmiddels deden al 3500 baby's mee.

EEG en eye-tracking
Het BRC is een bijzonder onderzoekscentrum: er zijn in de wereld maar weinig vergelijkbare labs waar zoveel onderzoekers uit verschillende vakgebieden samen werken aan het beter begrijpen van de ontwikkeling van het babybrein en het gedrag van baby's. Bovendien heeft dit Nijmeegse lab de beschikking over bijzondere apparatuur zoals EEG (om hersensignalen te meten) en eye-tracking (het volgen van oogbewegingen om er achter te komen of een baby bijvoorbeeld begrijpt wat er gezegd wordt, of met zijn blik vooruitloopt op de afloop van een verhaaltje).

Leuk voor ouders en kinderen
Sabine Hunnius, directeur van het BRC, benadrukt dat de onderzoeken altijd zo worden opgezet dat ze leuk zijn om te doen voor de kinderen en hun ouders, en natuurlijk ook antwoord geven op wetenschappelijke vragen. Op dit moment lopen er onder andere onderzoeken naar samenwerken, het herkennen van woorden in zinnen en culturele verschillen in moeder-kind interactie.