Gemeente Hoorn

Geen groot WK-scherm in Hoorn

Er komt geen groot televisiescherm op de Roode Steen in Hoorn. Dat besloot de gemeente Hoorn na dringend advies de politie Noord-Holland Noord. Belangrijke reden is het feit dat de regionale politiecapaciteit onvoldoende is om in de veiligheid in alle gemeenten in Noord-Holland Noord te voorzien. Sinds de halve finale tegen Brazilië komen er veel vragen binnen over het plaatsen van een groot televisiescherm op de Roode Steen. De politie adviseert echter om deze verzoeken af te wijzen. Het plaatsen van een groot scherm op de Roode Steen zal veel extra voetbalsupporters aantrekken. Dit bovenop de vele supporters die in de finalewedstrijd in de cafés gaan kijken. Hierdoor is het risico groot dat er teveel mensen op één locatie zijn.

Daarnaast is de Roode Steen een kleiner plein dan bijvoorbeeld het Museumplein in Amsterdam, met minder vluchtroutes. Ook geeft de politie aan dat zij onvoldoende menskracht hebben om in heel Noord-Holland pleinen met televisieschermen te bemensen. Dit levert een te groot risico op voor de veiligheid van onze inwoners en bezoekers, legt burgemeester Onno van Veldhuizen uit. Daarom besloot de gemeente Hoorn om geen grote schermen toe te staan.

De gemeente volgt daarmee het advies van de Hoofdofficier van Justitie en de korpsbeheerder en korpschef van de politie Noord-Holland Noord die aanraden om zondag geen televisieschermen en terrassen buiten te plaatsen, geen glaswerk te gebruiken en geen activiteiten na afloop van de wedstrijd te organiseren.

Ik vind het oprecht jammer dat we geen groot scherm op de Roode Steen kunnen plaatsen, legt burgemeester Onno van Veldhuizen uit. Maar veiligheid gaat voor. Dit WK-feest moet voor iedereen een feest blijven.