Gemeente Zwolle

Oranje-Biertje-Bob

on

Oranje speelt zondagavond de finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika om de Wereldcup. Veel Oranjefans trekken eropuit om gezellig samen met anderen de wedstrijd te bekijken: met buren, vrienden, familie, op het terras of op het plein. De kans is groot dat daarbij ook alcohol aan te pas komt. Dat is geen probleem, zolang je jezelf en anderen niet in gevaar brengt.

Bij elk feestje of activiteit die je hebt waar alcohol een rol kan spelen, is het verstandig om onderling (en vooraf) af te spreken wie er terugrijdt en iedereen veilig thuisbrengt; Wie is de Bob? Bob is diegene die geen alcohol drinkt. Iedereen kan de Bob zijn. Is er geen Bob in de buurt? Neem dan een taxi of het openbaar vervoer. Immers, van een ongeluk, boete of inname van je rijbewijs wordt je goede humeur nou niet echt zonnig.

De gevaren van alcohol in het verkeer


* Bij een promillage van 0,5 is de kans op een ongeluk al 40% groter.
* Bij elke druppel neemt dit risico sterk toe. Bij 1,0 promille is de kans op een ongeval niet 80%, maar zelfs 400%!
* Drugs en geneesmiddelen verdubbelen deze risico's.
* Naar schatting een kwart van de verkeersdoden wordt veroorzaakt wordt door alcoholgebruik.

Fiets

Omdat de kans op een ongeluk al vanaf één glas alcohol groter wordt, geldt voor beginnende bestuurders een maximum promillage van 0,2. Ben je jonger dan 24 dan geldt dit ook voor de brommer, snorfiets en scooter. In andere gevallen geldt een maximum van 0,5 promille. En dat geldt ook voor de fiets!

De gehele zomer wordt in Overijssel onder de titel ´Barbecue. Biertje. Bob!´ extra aandacht besteed aan de Bob-campagne, onder meer door middel van borden langs de wegen in Overijssel. De politie heeft aangekondigd om deze zomer extra alcoholcontroles te houden.

Meer informatie


* www.veiligverkeernederland.nl

* www.minderdrankmeerscoren.nl