KNHS

CHIO Aken: Voltigeurs De Molen tweede in Kür

11 juli 2010

[foto: team De Molen tijdens het CVI Ermelo]

ERMELO (KNHS) In de week voorafgaand aan de dressuur- en springwedstrijden, de eventing en vierspanrubrieken, opent het beroemde CHIO te Aken met een internationale voltigestrijd. Na een iets tegenvallende prestatie in de teamwedstrijd namen de voltigeurs van De Molen uit het Brabantse Hoogerheide de laatste dag revanche. In de Kür voor teams die niet meededen aan de Nations Cup werd De Molen tweede.

Trainster en longeur Doreth Chatwick kijkt tevreden terug op de wedstrijd. Aken is een hele leuke wedstrijd. Alles is super mooi en goed georganiseerd. Ik ben tevreden, al had er meer in gezeten. De eerste dag, tijdens de verplichte oefeningen, was ons paard Pinero aan het clownen. Hij was veel te fris, waardoor de voltigeurs hun oefeningen niet goed konden uitvoeren. Nee, hij had geen last van de warmte. De Molen kwam de tweede dag, tijdens de Kür op muziek, goed terug en werd uiteindelijk tiende in het sterke veld. Het team van Groenendaal uit Bunschoten finishte onder leiding van Manon Swanenburg als twaalfde.

CHIO Aken kent een eigen formule. Op zondag wordt een Nations Cup gevoltigeerd, met deelname van landenteams bestaand uit solo heer, een solo dame en een team. De Nations Cup werd in het voltigegekke Duitsland verrassend gewonnen door Frankrijk. Voor de teams die niet deelnamen aan de Nations Cup stond nog een Kür op het programma. De Molen pakte na een spannende strijd de tweede prijs. De Woodside Vaulters uit de Verenigde Staten waren een fractie beter. Halverwege de Kür werd een van onze voltigeurs per ongeluk van het paard geduwd. Ik denk dat het de jury niet eens opviel, maar daardoor konden we een oefening niet uitvoeren. Dat was jammer, want het verschil met de nummer een was uiteindelijk nog geen tweehonderdste punt. De meiden losten het trouwens heel goed op. Ze bleven wel voltigeren, maar ze rekten de tijd een beetje op, zodat ze weer goed op de muziek uitkwamen.
Groenendaal werd in deze Kür vijfde. Trainster Manon Swanenburg: Het was een leuk, maar oververhit weekend. Zaterdag was het extreem, de teams moesten op het heetst van de dag voltigeren. Ik vind het knap wat ze eruit hebben geperst onder die omstandigheden. We hebben dit jaar enkele nieuwe teamleden ingepast en een nieuwe Kür gemaakt. Ons doel was op beide dagen een goede Kür te voltigeren en dat is gelukt.

Bij de solos konden de tweelingzussen Carola en Cindy Sneekes (Callantsoog) zich niet mengen in de strijd om de prijzen. Ze finishten als respectievelijk achttiende en 22e.
Bij de dames gaf Joanne Eccles weer een visitekaartje af. De Britse, die dit jaar onder meer tijdens het CVI te Ermelo onverslaanbaar was, gaat als favoriet naar Kentucky.
De regerend wereldkampioen Kai Vorberg nam na Aken 2006 een voltigepauze, maar hij lijkt serieus op jacht naar prolongatie van zijn titel. De Duitser won in Aken, maar werd op de hielen gezeten door de Fransman Nicolas Andreani.

Auteur: Petra Baas

Uitslagen
CHIO Aken, voltige, 9-11 juli 2010

Teams: 1. Bleyer Rheinland (Dui) 7,763
2. Lütisberg 1 (Zwi) 7,520
3. Frankrijk 7,488
10. De Molen (Hoogerheide) 6,556
12. Groenendaal (Bunschoten) 6,508

Solo vrouwen: 1. Joanne Eccles (GBr) 8,291
2. Antje Hill (Dui) 8,106
3. Megan Benjamin (USA) 8,062
18. Carola Sneekes (Callantsoog) 6,889
22. Cindy Sneekes (Callantsoog) 6,209

Solo mannen: 1. Kai Vorberg (Dui) 8,473
2. Nicolas Andreani (Fra) 8,422
3. Patric Looser (Zwi) 8,235

Kür teams: 1. Woodside Vaulters (USA) 7,631
2. De Molen 7,617
3. Freisaal (Oos) 7,612
5. Groenendaal 7,079

Nations Cup: 1. Frankrijk 25,484
2. Duitsland 1 25,475
3. Duitsland 2 24,829

Pas de Deux: 1. Lisa Wild/ Christina Leitgeb (Oos) 7,884 2. Hannah Eccles/ Joanne Eccles (GBr) 7,653
3. Ann-Kristin Burmeister/ Ines Jückstock (Dui) 7,362