Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 24 juni 2010

Zondagmiddag saai? Vaar mee langs de mooiste planten aan de waterkant Een excursie door het Ilperveld is een belevenis!

Het is leuk om op zondagmiddag eens iets anders te doen. Dat kan als u mee gaat met de gids van Landschap Noord-Holland in het Ilperveld. We maken op zondag 4 juli van 13.30 tot 15.30 uur weer een tocht door dit prachtige natuurgebied. Deze keer letten we speciaal op de planten die langs de waterkant groeien.

Onderweg komen we bijzondere planten tegen. Zoals de waterscheerling, de meest giftige plant die in Nederland voorkomt. Het eten van de wortel kan dodelijk zijn. De ratelaar is ook een plant om bij stil te staan. De naam dankt hij aan de zaadjes die rammelen als we de bloeistengel schudden. Tijdens de rondvaart is er ook moeraswalstro te zien. Het is familie van lievevrouwebedstro, dat vroeger werd gebruikt om matrassen lekker te laten ruiken. De zeebies bloeit onopvallend, want de bloeiwijze is groen. Deze plant laat zien dat er vroeger zeewater in het Ilperveld stroomde. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1916 toen de dijk van de Zuiderzee tijdens een storm bezweek. Zo is er over iedere plant die we onderweg tegen komen wel iets te vertellen. Ook insecten krijgen onderweg de nodige aandacht. Bij het water zijn vrijwel altijd libellen te vinden, prachtige dieren die de vaartocht extra kleur geven. Deze excursie vindt ook plaats op zondag 11, 18 en 25 juli, steeds van 13.30-15.30 uur.

Zin om mee te varen? Om zeker te zijn van een plek in de boot is aanmelden bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland nodig, tel. 088-006 44 55. De kosten bedragen ¤ 9,50 per persoon, Beschermers betalen ¤ 6,50. Kinderen tot 12 jaar ¤ 4,50. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en geschikte kleding. Het kan soms koud zijn op het water. U vindt het Bezoekerscentrum Ilperveld aan de Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer. Neem vanaf de A10 afslag Landsmeer. De complete routebeschrijving vindt u op onze website. Navigatieadres: Van Beekstraat 331, Landsmeer. Volg daarna de borden. De paardenbijter is een libelle die we tijdens de vaartocht tegen kunnen komen, foto Ger Tik

Noot voor redacties