Ingezonden persbericht


KUNST, GESCHIEDENIS EN SREBRENICA

Pieter van Os in gesprek met Friso Keuris en Frank Westerman

Maandagavond 12 juli 2010 (19.00 - 22.00uur)

Op zondag 11 juli 2010 is het precies 15 jaar geleden dat de Bosnische enclave Srebrenica viel. Naar aanleiding van de tentoonstelling Friso Keuris: Dutchbat III organiseert Gemak op maandagavond 12 juli 2010 (19.00 - 22.00) een avond met film en discussiie over de impact van Srebrenica, over invloed & betrokkenheid van kunstenaars en schrijvers en over hun en onze fascinatie voor de zwarte bladzijden in de militaire en politieke geschiedenis van het vaderland of moederland.

Pieter van Os, politiek redacteur van NRC Handelsblad, praat met fotograaf Friso Keuris en schrijver Frank Westerman uitgebreid over hun visie op Srebrenica, politieke thema's en dilemma's in de kunst, maar ook over Nederlandse geschiedschrijving, censuur en al dan niet gestuurde beeldvorming (denk aan embedded journalism, het fenomeen 'war artist', het recente relletje over het geweigerde artikel in De Onderofficier op last van het Ministerie van Defensie etc.).

De avond start om 19.00uur met de mogelijkheid om voorafgaande aan het gesprek eenmalig in Gemak de documentaire A Cry from the Grave (Leslie Woodhead, 1999), of de film Snow (Aida Begic, 2008), te zien. Beide films belichten de val van Srebrenica vanuit verschillende invalshoeken; de ene vanuit een journalistieke visie, de andere vanuit een filmische, poëtische interpretatie.

De discussie start aansluitend - na een korte pauze - omstreeks 20.30uur.

()

Tentoonstellingsbeeld Friso Keuris: Dutchbat III (foto: Peter Couvée/Gemak)

Frank Westerman (Emmen, 1964)

Frank Westerman bezocht als verslaggever van NRC Handelsblad tal van internationale brandhaarden. Over de val van Srebrenica in juli 1995 schreef hij samen met collega-journalist Bart Rijs 'Het Zwartste Scenario'. Als enige Nederlandse verslaggevers wisten Rijs en Westerman door te dringen tot de omsingelde enclave. Ze gebruiken in hun boek geheime VN-documenten en interviews met ooggetuigen om de oorlogsjaren van Srebrenica te reconstrueren. Niet alleen vanwege z'n inhoud, maar ook vanwege z'n vorm leest het boek als een thriller. (www.frankwesterman.nl)

Tentoonstelling Friso Keuris - Dutchbat III,

5 juni t/m 1 augustus 2010

Vijftien jaar geleden vond de meest besproken VN missie plaats waar Nederland bij betrokken is geweest. In Srebrenica werden bijna 8.000 moslimmannen door Bosnische Serviërs afgevoerd onder het oog van Nederlandse soldaten. Voor de vaderlandse geschiedenis een dieptepunt, voor de ooggetuigen van Dutchbat III een traumatische ervaring. Fotograaf Friso Keuris (1963) portretteerde de toenmalige soldaten van Dutchbat III.

In 2006 begon Keuris met het fotograferen van de soldaten van Dutchbat III. Zijn interesse in ooggetuigen van de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis stond aan de basis van dit project. De portretten van de veteranen van Dutchbat III geven een gezicht aan de individuen die samen het veelbesproken bataljon vormden dat getuige was van de grootste massamoord in Europa na de Tweede Wereldoorlog. Wat Keuris duidelijk wil maken is dat deze anonieme groep uit allerlei verschillende mensen bestaat met hun eigen verhalen en beweegredenen. Maar allemaal zijn ze in dezelfde hel terecht gekomen die hen voorgoed heeft getekend.

In de tentoonstelling worden deze persoonlijke ervaringen in een aantal begeleidende teksten, door soldaten zelfgemaakte foto's en geluidsfragmenten geïllustreerd.

Met deze tentoonstelling en het bijbehorende boek, dat in de loop van dit jaar verschijnt, maakt Friso Keuris een 'document humain' waarin de machteloosheid van de Dutchbat III groep en het individu een belangrijke leidraad vormt.

De tentoonstelling werd op 5 juni jongstleden in aanwezigheid van enkele Dutchbatters geopend door Ad van Liempt, journalist en ex-hoofdredacteur van Nova en bedenker van het programma Andere Tijden.

Openingstijden Gemak: dinsdag t/m zondag: 12 - 17 uur

Locatie Gemak: Vrije Academie, Paviljoensgracht 20 - 24, Den Haag

Toegang: gratis

! Laat even weten of u komt, rsvp via info@vrijeacademie.org

WBK Vrije Academie / Gemak

Paviljoensgracht 20-24

2512 BP DEN HAAG

tel: 070-3638968

e-mail: info@vrijeacademie.org

www.vrijeacademie.org / www.gemak.org

Meld je aan voor de Nieuwsbrief

volg ons ook op Facebook!



Gemeentemuseum Den Haag

Stadhouderslaan 41

Postbus / P.O. Box 72

NL-2501 cb Den Haag / The Hague

NU / NOW

David Bade. Catch of the day

Jan Dibbets. Horizons

Norm = Vorm /Norm = Form

www.gemeentemuseum.nl

www.gem-online.nl

www.fotomuseumdenhaag.nl

www.gemak.org

www.wonderkamers.nl

www.delftsaardewerk.nl