NIOD


Nieuwe website Srebrenicarapport NIOD

In opdracht van de Nederlandse regering deed het NIOD tussen 1996 en 2002 onderzoek naar de gebeurtenissen voor, tijdens en na de val van Srebrenica. Het Nederlandstalige eindrapport is nu ook digitaal beschikbaar, via de nieuwe website Srebrenica.nl. Ook het Engelstalige rapport is via deze website te downloaden.

Op 11 juli 2010 is het vijftien jaar geleden dat Bosnisch-Servische troepen de Bosnische moslimenclave Srebrenica, door de Verenigde Naties tot Safe Area uitgeroepen en beschermd door Nederlandse VN-militairen (Dutchbat), innamen en circa 7.500 Bosnische moslimmannen ombrachten.

In november 1996 ontving het NIOD van het kabinet de opdracht om onderzoek te doen naar de gebeurtenissen voor, tijdens en na de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica. Op 10 april 2002 werd het eerste exemplaar van het rapport overhandigd aan een vertegenwoordiger van het kabinet, toenmalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen drs. L. Hermans. Het rapport leidde tot het aftreden van het tweede kabinet-Kok, het ontslag van bevelhebber van de landmacht generaal Van Baal en een parlementaire enquête.

Het rapport verscheen in het Nederlands bij Uitgeverij Boom. De Engelse vertaling van het rapport werd online gepubliceerd. Op een afzonderlijke website werden het persbericht, de perssamenvatting, de aanbiedingstoespraak, de onderzoeksopdracht en de voortgangsrapportages aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen gepubliceerd. Op de nieuwe website Srebrenica.nl zijn al deze documenten bij elkaar gebracht, en is de digitale versie van het Nederlandstalige rapport toegevoegd.