Ingezonden persbericht


Nijmegen, 8 juni 2010

Persbericht

Beestachtig! Darwins wereld

Tentoonstelling over de biodiversiteit

Op zondag 11 juli opent het Natuurmuseum Nijmegen de tentoonstelling 'Beestachtig! Darwins wereld'. Het museum laat een unieke selectie zien van de vele bijzondere, opvallende en gekke levensvormen die onze aarde rijk is: ruim 250 bijzondere dieren uit de collecties van Universiteitsmuseum Groningen en Natuurmuseum Nijmegen. De bezoeker staat in de schoenen van Charles Darwin. Hij valt net als deze wereldberoemde natuuronderzoeker van de ene in de andere verbazing tijdens een reis langs verschillende continenten met waanzinnig veel mooie planten en dieren. De expositie is te zien tot en met 20 februari 2011.

De tentoonstelling 'Beestachtig! Darwins wereld' sluit aan bij het VN-Jaar van de Biodiversiteit. Samen met ruim 90 instellingen en organisaties vormt het Natuurmuseum Nijmegen de Coalitie Biodiversiteit 2010. Deze coalitie wil laten zien dat de grote soortenrijkdom op deze aarde niet onuitputtelijk is. In Nederland is de biodiversiteit al afgenomen tot nog slechts 15% van de oorspronkelijke situatie. In Europa als geheel resteert ongeveer de helft van de oorspronkelijke biodiversiteit en op wereldschaal is nog 70% behouden gebleven. Dagelijks sterven er soorten uit door de slordige manier waarop we met onze natuur omgaan.

Toen Charles Darwin in 1831 vertrok voor zijn wereldberoemde reis met marineschip HMS Beagle, heerste nog het idee dat alle aardse levensvormen door God waren geschapen. Onderzoekers beschouwden het als hun levenstaak om zoveel mogelijk soorten te bestuderen en te benoemen. Rond 1750 rangschikte de Zweedse onderzoeker Carolus Linnaeus in totaal 15.000 soorten. Eind 18e eeuw stond de teller al op een miljoen en tegenwoordig gaan we uit van tientallen miljoenen verschillende soorten. Een complete inventarisatie lijkt nauwelijks mogelijk.

Met zijn evolutietheorie liet Darwin zien hoe door een samenspel van toevallige verschillen en natuurlijke selectie nieuwe soorten kunnen ontstaan. Darwin probeerde alle hem bekende soorten te rangschikken in een 'Tree of Life', een levensboom die de verwantschap tussen de soorten laat zien. Inmiddels is met moderne DNA-technieken Darwins theorie nog eens bevestigd.

Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur. Entree: ¤ 4, - voor volwassenen, ¤ 2,50 voor kinderen en ¤ 3,- voor 65+. Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl.



Ingezonden persbericht