Ingezonden persbericht


Marije Cornelissen woont herdenking Srebrenica bij

STRAATSBURG - GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is zondag 11 juli aanwezig bij de herdenking van de val van Srebrenica, nu 15 jaar geleden. De val van de enclave leidde tot de massamoord op meer dan 8000 moslimmannen. De vrouwen van Srebrenica verloren niet alleen hun mannen en zonen, maar werden in veel gevallen slachtoffer van seksueel geweld. Zij strijden nog steeds voor erkenning en gerechtigheid. Marije Cornelissen ontmoet de vrouwen van Srebrenica na afloop van de herdenkingsplechtigheid.

Marije Cornelissen: "De vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld tijdens de oorlog in Bosnië kampen nog dagelijks met psychische en fysieke problemen. Er is onvoldoende begeleiding en de meeste daders lopen nog steeds vrij rond, vaak wonen zij in hetzelfde dorp als hun slachtoffers."

Tijdens haar bezoek spreekt ze ondermeer met Zene, Zrtve Rata, de organisatie van vrouwelijke slachtoffers van de oorlog. Ook spreekt ze met Saliha Duderija, van het Ministerie voor Mensenrechten, verantwoordelijk voor de slachtoffers van seksueel oorlogsgeweld.

"Het is een goed teken dat er een speciale assistent-minister is aangesteld voor deze vrouwen. Maar door de zeer complexe overheidsstructuur van Bosnië blijkt het vaak nog onmogelijk om de vrouwen adequate hulp te bieden en te ondersteunen bij het aanklagen van de daders. Bovendien lijken de politici niet geïnteresseerd in het aanpakken van deze problemen, omdat ze zich voornamelijk bezig houden met hun onderlinge machtsstrijd" aldus Cornelissen.

Marije Cornelissen is lid van de Balkandelegatie van het Europees Parlement en woordvoerder van de commissie vrouwenzaken. Ze is van 8 tot 12 juli in Bosnië-Herzegovina

Zie ook haar eerdere blogbericht Bosnische vrouwen met veerkracht

Persbericht - 8 juli 2010 - Marije Cornelissen