Goud voor Kelly van Zon en herenteam bij Franse Open SB 11-7-2010

Kelly van Zon (dames enkelspel klasse 7) en het Oranje herenteam in klasse 9 (Tonnie Heijnen, Gerben Last, Ronald Vijverberg) mochten bij de Franse Open voor sporters met beperking op de hoogste trede van het erepodium staan. In Nantes wisten zij overtuigend het goud te winnen. Brons was er voor Danielle de Jong in het enkelspel.

Franse Open

SB tafeltennis

Op de sterk bezette Franse open had Kelly van Zon serieuze problemen met Raissa Tchebankia uit Rusland. In de vierde game overleefde Kelly van Zon twee matchballen en won de vijfde game met 11-6. Na de winst tegen Stepahanie Grebe uit Duitsland moest Kelly minimaal twee games winnen van Julia Ovsjannikova uit Rusland. Dit kwam door de verrassende 3-2 winst van Raissa Tchebankia op Yulis Ovsjannikova. Na winst in de eerste game kwam Ovsjannikova sterk terug en won verdiend de tweede game. In de derde game zette Van Zon goed druk en gaf de Russische weinig tijd om haar forehand topspin in stelling te brengen (winst 11-8). In de vierde game kwam Kelly van Zon met 10-7 achter, maar won alsnog met 13-11 en plaatste zich voor de halve finale.

In de halve finale moest Kelly van Zon aantreden tegen Kubra Ocsoy uit Turkije. Ocsoy kwam vanaf de tweede game goed in haar spel en trok de stand gelijk. Kelly van Zon had het betere van het spel, maar de Turkse wist met de lange noppen de aanval van Van Zon regelmatig te ontregelen. In de vijfde game kwam Kelly van Zon direct met 4-1 voor. De Turkse kon niet meer langs zij komen en Kelly speelde vrij uit en won met 11-7 de halve finale.
In de finale trad Kelly aan tegen Nataia Martyasheva uit Rusland. In de eerste game domineerde Kelly van Zon en won relatief eenvoudig met 11-6. In de tweede game werd de Russische sterker en moest Kelly van Zon vol aan de bak. De forehand topspin van Kelly werd door Martyasheva gecontroleerd geplaatst en in de rally kon Van Zon niet langer domineren. Martyasheva won de tweede game met 11-8. In de derde game een ontketende Van Zon. De backhand parallel aanval van de Russische nam Kelly van Zon consequent diagonaal over, waarop de Russische geen antwoord had. Ook in de vierde game was het initiatief voor Van Zon die de beslissende game met 11-7 naar zich toe trok en het goud won in de Damen klasse 7

Danielle de Jong had achteraf uitzicht op de tweede plaats. In dat geval had Danielle de Jong van de Française Marie Claire moeten winnen. De eerste game ging onnodig verloren (te veel onnodige fouten) in de tweede en de vierde game was het initiatief voor Danielle de Jong die regelmatig met de forehand scoorde. In de vijfde game startte Danielle te voorzichtig. Marie Claire nam het initiatief en drong Danielle de Jong van tafel. De Jong kwam nog wel terug tot 6-8, maar kon de Francaise niet van de overwinning af houden.

Tegen Su Ying Wu uit Taipei serveerde Danielle de Jong sterk. Wu kon slechts volgen en kwam geen moment in de wedstrijd. Danielle won met 3-0. Door het eerdere verlies tegen Olga Gomleva uit Rusland behaalde Danielle de Jong het brons.

Gerben last, Ronald Vijverberg en Tonnie Heijnen winnen goud in de landenwedstrijd

In de landenwedstrijden behaalde de heren klasse 9 een gouden medaille. In de openingswedstrijd hadden Gerben Last en Tonnie Heijnen weinig tegenstand. Spanje 1 werd met 3-0 verslagen. Aansluitend wonnen Ronald Vijverberg en Tonnie Heijnen ook hun tweede wedstrijd. In de openingswedstrijd verloor Tonnie Heijnen de eerste game. Daarna trok Heijnen de wedstrijd naar zicht toe en won alsnog. Ronald Vijverberg won eenvoudig zijn enkel wedstrijd en bracht de stand op 2-0. In het dubbel kwamen de Nederlanders niet in de problemen en wonnen de wedstrijd met 3-0.
Ook in de vervolgwedstrijd tegen de Belgische / Tapeische combinatie bleven Ronald Vijverberg en Tonnie Heijnen ongeslagen. In de finale speelde Nederland met Gerben Last en Ronald Vijverberg tegen het eveneens ongeslagen Frankrijk. Ronald Vijverberg opende tegen Tomas Bouvais. De backhand versnelling van Vijverberg was een groot probleem voor Bouvais die er in de eerste game niet aan te pas kwam. In de tweede game kwam Vijverberg met 10-4 achter, maar won alsnog met 12-10 en daarna ook de wedstrijd. Gerben Last speelde zijn eerste wedstrijd tegen Fredric Bellais. Gerben Last domineerde de gehele wedstrijd en ook in de spin over spin rally's kon Gerben de Fransman attaqueren. Het dubbelspel werd in de beslissende set verloren. In de slotwedstrijd won Gerben Last met 2-1 van Tomas Bouvais en de Nederlandse heren werden door dit resultaat eerste.