Gemeente Woudrichem

Brand Beatrixstraat Andel

In de Beatrixstraat te Andel heeft in de vroege ochtend van 11 juli een brand gewoed. In de dakbedekking van het pand bevond zich asbesthoudend materiaal.

In de loop van zondagmiddag 11 juli ontvangen bewoners van de Beatrixstraat en de Hoge Maasdijk nummers 24 tot 42b een brief met de volgende uitleg:

Uit een eerste visuele inspectie is gebleken dat er in de Beatrixstraat en aan de Hoge Maasdijk nummer 24 tot en met 42b als gevolg van de brand stukjes/flinters van dit materiaal is neergekomen. Bij kapot trappen of bij er over heen rijden zouden eventuele aanwezige asbestvezels kunnen worden vrijgemaakt. Om dit laatste te voorkomen is het asbestverspreidingsgebied afgezet met hekken en lint.

Van asbest is bekend dat vrijgekomen losse vezels bij inademing een risico voor de gezondheid kunnen vormen. Omdat de blootstelling aan deze vezels gedurende de brand voor bewoners van de Beatrixstraat en het aangegeven gedeelte van de Hoge Maasdijk zeer gering is geweest en van korte duur, zeker wanneer dit wordt vergeleken met de hoeveelheid die dagelijks wordt ingeademd, is het risico dat bewoners eventueel hebt opgelopen gedurende de brand verwaarloosbaar klein geweest. Afgezien hiervan zijn wij van mening dat uit een oogpunt van gezondheid in principe elke blootstelling aan asbest zoveel mogelijk voorkomen moet worden.

Omdat de neergekomen stukjes asbest door verpulvering of doordat ze in huis worden gelopen nog gemakkelijk vezels kunnen loslaten en daardoor nog altijd een risico op kunnen leveren zijn de volgende maatregelen genomen:


1. Gemeente
In het afgezette asbestverspreidingsgebied zullen de stukjes asbest op de openbare weg van Beatrixstraat en Hoge Maasdijk tussen nummers 24 en 42b vandaag nog door een gespecialiseerd bedrijf worden opgeruimd. Omdat de werknemers van een dergelijk gespecialiseerd bedrijf bijna dagelijks met asbest omgaan en direct met asbest in contact komen, dragen zij speciaal beschermende kleding. Voor u zelf is het risico zo klein dat u geen beschermende kleding nodig heeft.


2. Wat moeten bewoners van de Beatrixstraat en het gedeelte van de Hoge Maasdijk zelf doen
Doordat er ook asbestdeeltjes in uw tuin terecht kunnen zijn gekomen dient u in ieder geval contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij. U dient melding te doen van de brand die in uw directe omgeving heeft gewoed en dat daarbij asbesthoudende deeltjes zijn vrijgekomen en zeer waarschijnlijk zijn neergedaald op uw eigen grond. Vervolgens zal uw verzekeringsmaatschappij contact opnemen met asbestverwijderingsbedrijven voor het verwijderen van de bij u op uw grond aanwezige asbest stukjes/flinters.


3. Wat kunt u verder zelf (wel en niet) doen? Als u in uw directe omgeving asbest aantreft, moet u dit rustig laten liggen. Ga er niet doorheen lopen, u neemt het zo mee uw huis in. Ga niet zelf de omgeving van uw huis schoonmaken, tenzij het in- en uitgaan van uw huis ernstig wordt belemmerd. In dat geval kunt u met een zachte bezem de stukjes voorzichtig opzij schuiven, die dan later door personeel van een deskundig bedrijf zullen worden opgeruimd. Deponeer geen asbest of asbesthoudend materiaal in de eigen afvalcontainer.
De zachte bezem moet u nadien buiten goed schoonmaken met water bij een afvoerputje. Loop zo min mogelijk over verontreinigde grond of gras om omwoelen en verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen. Laat kinderen niet spelen op plaatsen waar stukjes asbest liggen of waar sprake is van verontreiniging.
Samengevat zijn wij van mening dat met de genomen maatregelen bij deze asbestbrand het risico voor u zo klein mogelijk is geweest en dat er in feite geen sprake is geweest van een extra risico voor uw gezondheid.

Bewoners van de Beatrixstraat en het gedeelte Hoge Maasdijk ontvangen vanmiddag, zondag 11 juli, een brief waarin deze informatie ook te lezen valt. Op overige adressen in Andel heeft deze informatie geen betrekking.