Ingezonden persbericht


Rotterdam, 11 juli 2010
(409 woorden)

PERSBERICHT

Bedevaart naar martelaarsveld in teken van
'de school van het lijden'

Edith Stein centraal in homilie van Mgr. Van Luyn

Onder een stralende zon is zaterdag 10 juli jl. in en om de kerk van de H.H. Martelaren van Gorcum in Brielle de Nationale Bedevaart gehouden. Honderden pelgrims uit heel Nederland kwamen naar de Geuzenstad om stil te staan bij het getuigenis van de negentien Martelaren van Gorcum. Ten tijde van de Reformatie zijn zij gemarteld en gedood omdat zij standvastig bleven aan hun geloof.

Behalve een eucharistieviering, werd tijdens de bedevaart ook het Rozenkransgebed gebeden en ter afsluiting een vesperdienst gehouden. Rond het zogenaamde Martelveld, de plaats waar de negentien mannen hun leven lieten, werd de Kruisweg gelopen.

Mgr. Van Luyn lichtte in de homilie het thema 'in de school van het lijden' toe. De uitdrukking komt uit de "Brief aan de Hebreeën": 'geschreven in de eerste eeuw na Christus en in eerste instantie gericht tot de Joodse christenen in Palestina. De thematiek van deze brief geldt echter alle leerlingen van Christus, van alle tijden. (...) Jezus neemt als de Messias, de lijdende Dienaar van de Heer (Jesaja), de zonden en het lijden van de mensen op zich en ondergaat voor hen de dood. Langs deze weg van zelfopoffering, baant Hij door Zijn opstanding uit de dood de weg naar het huis van God, voor alle mensen die in Hem geloven. (...) Deze 'school van het lijden' hebben de eerste leerlingen doorlopen, tot in de marteldood. Velen zijn hen gevolgd in de geschiedenis van de Kerk, ook midden onder ons, tot in onze tijd. Vandaag gedenken we hier in Brielle de Martelaren van Gorcum, maar dit jaar willen we ons bijzonder laten inspireren door de Heilige Edith Stein, patrones van Europa, hoe zij de school van het lijden heeft doorlopen.'

Edith Stein was een joodse vrouw, die zich in 1922 liet dopen. in de rooms-katholieke kerk. In 1933 moet zij haar baan als lerares opgeven vanwege het 'Berufsverbot' voor joden. Ze treedt dan binnen in het Karmelklooster in Keulen. Als de jodenvervolging door de nazi's ook dit klooster bedreigt, vertrekt ze in 1938 met haar zus Rosa naar de Karmel in Echt (Limburg). Op 2 augustus wordt ze samen met haar zus gearresteerd en via Westerbork naar Auschwitz gebracht, waar beiden onmiddellijk na aankomst in dat concentratiekamp op 9 augustus worden vermoord.

In de heiligdom in Brielle zijn gedenktekenen voor drie martelaren van het nazi-regime en geloofsgetuigen van onze tijd: de heilige zuster Benedicta van het Kruis (Edith Stein), de zalige Karl Leisner en de zalige Titus Brandsma.

Einde bericht

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht