INHolland vraagt Gerd Leers voor onderzoek geruchten 'diplomatruc'

11/07/2010 15:04

Hogeschool INHOLLAND

INHOLLAND VRAAGT GERD LEERS VOOR ONDERZOEK NAAR GERUCHTEN 'DIPLOMATRUC'

Gerd Leers, oud-burgemeester van Maastricht, is door het College van Bestuur van Hogeschool INHolland gevraagd een onafhankelijke commissie te leiden die onderzoek moet doen naar de juistheid van berichten in De Volkskrant van jl. zaterdag over een vermeende 'truc' om ouderejaars (6+) studenten van de opleiding Media Entertainment management (MEM) van INHolland-Haarlem op gemakkelijke wijze alsnog aan een diploma te helpen. INHolland zou daarmee financieel voordeel hebben willen behalen.

Leers, die positief heeft gereageerd op het verzoek, krijgt volledige vrijheid de commissie zelf samen te stellen en zal een onafhankelijk oordeel vellen. De commissie zal zich niet beperken tot de MEM-opleiding, maar ook alle andere INHolland-opleidingen screenen. Om volledige onafhankelijkheid en openheid te garanderen wil INHolland dat Leers niet alleen aan het eigen bestuur rapporteert, maar ook aan Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs en aan de Hoger Onderwijs Inspectie. Inmiddels zijn door D66 kamervragen gesteld aan de staatssecretaris.

Bestuursvoorzitter Geert Dales van INHolland zegt volledig verrast te zijn door de berichtgeving in De Volkskrant dat ouderejaars studenten van de opleiding Media Entertainment Management door docenten en managers van de opleiding op onjuiste wijze aan diploma's zouden zijn geholpen. "Vooralsnog ga ik uit van de juistheid van verklaringen van onze medewerkers dat er correct is gehandeld en er niets onoirbaars is gebeurd. Gezien de ernst van de verwijten wil ik echter door een onafhankelijk onderzoek de waarheid boven tafel krijgen. Het College van Bestuur van INHolland was op geen enkele manier op de hoogte van de genoemde praktijken en zou die ook nooit hebben geaccepteerd. Mocht er ook maar iets van de aantijgingen waar zijn, dan zal dat uiteraard tot ernstige consequenties leiden. Gesjoemel is volstrekt onaanvaardbaar".

Dales verwacht van Leers een gezaghebbend oordeel, mede door een zware bezetting van de commissie, waarin een onderwijsdeskundige en een jurist zitting zullen nemen. "Leers staat bekend om zijn rechtlijnigheid en doortastende optreden. Hij schuwt, waar nodig, harde maatregelen niet. Dat past uitstekend bij deze opdracht. Dit verhaal moet worden opgehelderd. Als het juist is volgen harde maatregelen. Als het onjuist is moet het klip en klaar de wereld uit".

Hogeschool INHolland is gevestigd in tien steden in het westelijk deel van ons land en in Paramaribo, Suriname. Met 34.000 studenten en ca. 3000 medewerkers is het een van de grootste hoger onderwijsinstellingen van Nederland.