Gemeente Eindhoven



Persbericht
11-07-2010

Twee Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt

Publicatiedatum: 11-07-2010
Twee Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt
De dames P.C.M. Lotthrinkx-Vermeulen en M.C. van Ooyen-Haaksma zijn benoemd tot

tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Nel Lotthrinkx-Vermeulen (67) is al vanaf 1987 als vrijwilligster actief voor PSV Atletiek. In 1987 start ze als jurylid bij wedstrijden van PSV Atletiek en andere atletiekverenigingen in de regio De Kempen. Tot de werkzaamheden behoren o.a.: meten bij technische onderdelen (werpen, springen), alsmede tijdwaarneming bij de loopnummers. Al deze activiteiten verricht mevrouw tot op de dag van vandaag.

Vanaf 1992 is decoranda ook kantine-medewerkster voor de vereniging: ze staat elke week een avond in de kantine. Maar ze is ook in deze functie aanwezig als er in de weekeinden wedstrijden worden georganiseerd (en ze niet hoeft te jureren).

In de jaren 1991-2007 is mevrouw Lotthrinkx penningmeester en organiserend lid van de zogenaamde Nevenactiviteiten Commissie (NAC) van PSV Atletiek. Deze commissie organiseert activiteiten voor jeugd van 7 t/m 15 jaar. Als penningmeester was mevrouw Lotthrinkx verantwoordelijk voor het financiële reilen en zeilen van de commissie. Verder verzorgde ze als commissielid het eten en drinken op de jeugdkampen, deed ze inkopen voor de kampen en het Sinterklaasfeest, organiseerde ze jeugdinterlandwedstrijden en rommelmarkten.

Mevrouw Riet van Ooyen-Haaksma (66) is vanaf 1981 als vrijwilligster ook actief voor PSV Atletiek.

Zo is ze vanaf 1981 tot op de dag van vandaag jurylid (ook bij internationale wedstrijden). Decoranda heeft achtereenvolgens de cursussen jurylid algemeen, jurylid tijd, starter, microfonist en wedstrijdleider met goed gevolg afgesloten. Al deze functies heeft zij tot vorig jaar, toen fysieke problemen haar in deze activiteiten te sterk gingen belemmeren, zowel in wedstrijden van PSV Atletiek, als in nationale en internationale wedstrijden in heel Nederland uitgeoefend.

In het bijzonder is te noemen haar functioneren als microfonist: een functie waarbij een grote dossierkennis over de atleten èn een enorme kennis van het verloop van atletiekwedstrijden nodig is. Ook de sfeer in de wedstrijd wordt in hoge mate bepaald door de microfonist. In deze rol heeft mevrouw Van Ooyen in zowat alle Nederlandse Kampioenschappen atletiek gefunctioneerd (baan, indoor, individueel, meerkamp etc.) en in een aantal Europese Kampioenschappen zowel voor "gewone" als voor gehandicapte atleten.

In de loop der jaren heeft mevrouw Van Ooyen meer vrijwilligerswerk voor PSV Atletiek verricht: zoals lid Jeugd Technische Commissie, begeleiding jonge atleetjes tijdens de wedstrijden, het mede-organiseren van jeugdkampen en diverse activiteiten voor de jeugd, redactielid clubblad, lid van de Wedstrijd Organisatie Commissie. Toen in 1988 de vereniging het 75 jarig bestaan vierde maakte zij het jubileumboek.

Toen de ledenvergadering in 1996 besloot dat de vereniging een andere richting uit moest is mevrouw Van Ooyen samen met enkele collega- bestuurders teruggetreden om anderen de kans te geven aan die nieuwe richting gestalte te geven.

Niet onvermeld mag blijven dat mevrouw Van Ooyen ook op een ander terrein vrijwilligerswerk heeft verricht: van 1998 tot 2004 was ze iedere week bijna een dag in revalidatiecentrum Blixembosch te Eindhoven bezig met het organiseren van patiëntenvervoer, zowel intern als extern. Dit werk heeft ze gedaan totdat het fysiek te zwaar werd.

Op zondag 11 juli 2010 organiseert PSV Atletiek de Open Eindhoven Kampioenschappen op sportpark De Hondsheuvels. Bij die gelegenheid reikt mevrouw Mary Fiers, loco-burgemeester, om 18.20 uur de Koninklijke onderscheidingen aan beide dames uit.