NCRV

DNA Onbekend

Terugblik op ontroerende en bijzondere verhalen

Maandag 12 juli

15.00 uur, Nederland 2

In de spraakmakende serie DNA Onbekend zijn lang bewaarde familiegeheimen onthuld met behulp van een DNA-onderzoek. Twijfels over familiebanden laten diepe sporen achter. Of het nu gaat om oorlogskinderen, adoptiezaken of vermoedelijk overspel, leven in het ongewisse blijkt veel leed te veroorzaken. In de laatste aflevering van DNA Onbekend gaat presentatrice Caroline Tensen langs bij een aantal mensen uit de serie. Hoe gaat het met ze? Hoe is hun leven veranderd na die voor hen zo belangrijke uitslag?

Zo gaat Caroline langs bij Willem en Thialda uit de eerste aflevering van DNA Onbekend. Willem wilde weten of de 21-jarige Thialda uit Vlieland zijn dochter is. Willem heeft ernstig uitgezaaide darmkanker en heeft niet lang meer te leven. Ook Thialda wilde graag de waarheid weten? Het DNA-onderzoek bracht duidelijkheid: Willem is Thialdaâs vader! Caroline Tensen zoekt vader en dochtet op tijdens de verhuizing van Willem, waar ook de twee zoons van Willem, Thialdaâs halfbroers, helpen. Ook gaat Caroline langs bij Ton, die dacht dat hij eindelijk zijn vader, een Canadese soldaat, had gevonden. Hij leek zelfs een halfbroer gevonden te hebben. Maar DNA-onderzoek toonde anders aan: Kenneth is niet zijn broer. De zoektocht leek ten einde, maar krijgt nog een staartje. Want is Kenneth zelf wel een echte zoon van deze soldaat?

In de derde aflevering van DNA Onbekend het bijzonder verhaal van de 61-jarige Nel. Haar oudere zus Miep nam in 1996 een groot geheim mee haar graf in. Maar Nel had zo haar vermoedens over wat de familie jarenlang verborgen heeft geprobeerd te houden; Miep zou niet haar zus zijn, maar haar moeder! Alle sporen naar het verleden liepen dood, maar een ring was het het enige wat bewaard was gebleven van Miep. Door middel van forensisch DNA-onderzoek werd het DNA-profiel op deze ring vergeleken met dat van Nel. En bizar genoeg bleek het zo te zijn: Nelâs zus Miep was in werkelijkheid haar moeder! Caroline gaat op bezoek bij Nel en praat met haar over het ongelooflijke verhaal van haar afkomst.

Verder het verhaal van de familie Wehnes; een groot gezin met maar liefst 15 kinderen. Eén van hen is Elly en zij kreeg als kind regelmatig ingewreven dat Pa Wehnes niet haar vader zou zijn. Hun relatie is nooit goed geweest. Elly werd geestelijk en zelfs lichamelijk door hem mishandeld. Zij hoopte dan ook vurig dan hij niet haar echte vader is. Het verhaal deed de ronde dat Elly een kind zou zijn van de bloemenman, Joop van Tuyne. Elly was niet het enige kind in het gezin met twijfels. Ook haar broer Peter worstelde met zijn afkomst. Zijn hele leven gingen er geruchten dat ook hÃj geen echte Wehnes zou zijn. Tijdens de vierde aflevering van DNA Onbekend is de spanning om te snijden wanneer Caroline Tensen de uitslag van het DNA onderzoek bekend maakt: Peter bleek tot zijn grote opluchting een echte Wehnes! De test van Elly leverde echter geen onomstotelijk bewijs op. De DNA profielen van haar en Guus van Tuyne, de zoon van de overleden bloemenman, kwamen op een aantal punten overeen maar niet voldoende om met zekerheid hun verwantschap te kunnen vaststellen. Voor Elly en Guus was het voldoende: in hun ogen is Elly geen Wehnes maar een Van Tuyne. Toch besluiten zij om het onderzoek voort te zetten om de volledige waarheid boven tafel te krijgen. In de laatste aflevering van DNA Onbekend volgt de onthulling van de test die is uitgevoerd op nieuw gevonden weefsel van Pa van Tuyne. Zijn Elly en Guus broer en zus en kan Elly de zoektocht naar haar echte vader nu definitief afsluiten?

Tot slot gaat Caroline ook langs bij Cindy (aflevering 6). Zij wilde een eind maken aan de twijfels en achterhalen wie haar vader was. Inmiddels heeft ze de uitslag van de DNA test te verwerken gekregen. Hoe gaat het nu met haar?