Gemeente Eindhoven

Herinrichting Orpheuslaan

In 2011 gaat de Orpheuslaan op de schop. De herinrichting is nodig vanwege groot onderhoud en tegelijkertijd zullen er maatregelen worden genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Bij het ontwerp van de plannen is een klankbordgroep betrokken.

Op 12 juli vindt in Peppelrode een inloopavond plaats over de herinrichting van de Orpheuslaan (aanvang 19.30 uur). Een deel van de wijk Oude Gracht is daarvoor uitgenodigd, maar belangstellenden zijn uiteraard welkom.

Het viaduct op de Orpheuslaan - Kennedylaan is een "black spot". Dit betekent dat er in drie jaar tijd meer dan zes slachtoffers zijn gevallen. Om de verkeersveiligheid te verbeteren wil de gemeente het aantal rijstroken op het viaduct terugbrengen van twee naar één. Daardoor kunnen fietsers veiliger oversteken (zij hoeven dan maar één rijstrook over te steken in plaats van twee).

Omdat het terugbrengen van rijstroken een verkleining betekent van de capaciteit, kan dit file veroorzaken. De gemeente heeft daarom in het voorjaar tijdens de ochtend- en avondspits een proef gedaan door rijstroken op het viaduct af te zetten. Daarbij bleek dat de doorstroming niet in gevaar kwam, het enige zorgpunt was de oprit vanaf de noordkant van de Kennedylaan.

Proef

Om te bekijken of het verkleinen van de capaciteit niet tot verkeersonveilige situaties op de Kennedylaan leidt (als bijvoorbeeld de wachtrij zo lang wordt dat verkeer op de Kennedylaan al stil staat), heeft de gemeente besloten de proef te verlengen. De komende drie maanden zal een rijstrook op de Kennedylaan daarom afgezet blijven, en zal bekeken worden of deze afsluiting leidt tot filevorming op de Kennedylaan.

Doorstroming op de Ring

De gemeente wil het verkeer stimuleren om zo veel mogelijk gebruik te maken van de Ring. Daarom is er een groene golf ingesteld op de Ring (Kennedylaan - Onze Lieve Vrouwestraat - Insulindelaan - Eisenhowerlaan). De gemeente hoopt dat hierdoor minder verkeer de route Orpheuslaan - van Oldenbarneveldlaan kiest. Dit naar aanleiding van wensen van de bewoners aan de Orpheuslaan - Olde Barneveldlaan.

Inloopavond

Tijdens de inloopavond op 12 juli in Peppelrode (Ds. Th.Fliednerstraat 5, vanaf 19.30 uur) zal de gemeente de plannen tonen en uitleg geven. Bezoekers kunnen vragen stellen. Er is nog ruimte om aandachtspunten te verwerken in het ontwerp van het herinrichtingsplan.