Gemeente Eindhoven

Dommeltunnel opgeknapt naar idee designers

Vanaf maandag 12 juli wordt het Dommeltunneltje zes weken afgesloten voor een flinke opknapbeurt. Naar een idee van designers Lianne van Genugten, Joris Visser en Jord Beets wordt op de wanden en het plafond van de tunnel een landschapsmotief gespoten.

Dit met als doel dat fietsers en voetgangers zich veilig voelen als ze in het Dommeltunneltje zijn. Daarnaast worden de doorzichtige dekplaten van de lichtbakken vervangen.

Eind oktober 2008 vond, in het kader van het project Design en Openbare Ruimte, een bijeenkomst plaats met ontwerpers en de gemeente Eindhoven. De centrale vraag hierbij was welke meerwaarde design voor de openbare ruimte heeft.

Daarna ging een aantal designers op verschillende locaties in de stad aan de slag om concrete oplossingen te bedenken voor verschillende problemen in de openbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan sociale onveiligheid (beleving) in tunnels. De designers bedachten 'denktank tunnels', een overzicht van aandachtspunten bij de aanpak van sociale onveiligheid in tunnels.

Eén van de ideeën in de denktank is het schilderen van een landschapspanorama op de tunnelwanden. De suggestie van een landschap of horizon op de wanden van de tunnel geeft de voorbijganger een gevoel van ruimte, rust en uitzicht (aldus de designers).

Medio augustus is de tunnel weer open. Met gele borden zijn omleidingsroutes aangegeven.