FNV Sport

Eerste Kamer: jongeren mogen 4 tijdelijke contracten

Werkgevers mogen jongeren tot 27 jaar tijdens de crisis langer een tijdelijk contract aanbieden. Jongeren kunnen nu zelfs 4 jaar lang aan het lijntje worden gehouden met een tijdelijk contract. Pas na 4 jaar werken of bij een 5e arbeidscontract hebben zij recht op een vaste aanstelling. Zo heeft de Eerste Kamer v bepaald.

De tijdelijke maatregel geldt in principe tot 1 januari 2012. Als de crisis daarna nog aanhoudt, kan de regeling zelfs worden verlengd tot 1 januari 2014.

FNV Jong vindt deze maatregel belachelijk: "Het is ongelooflijk dat dit wetsvoorstel wordt ingebracht als maatregel om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Voor jongeren liggen baantjes niet voor het oprapen. En dan ook nog eens onzekerheid over contractverlenging. Dit werkt leeftijdsdiscriminatie alleen nog maar meer in de hand."

FNV Jong HEEFT SAMEN samen met 8 andere jongerenorgansaties in Den Haag politici opgeroepen tot het afsluiten van een sociaal akkoord met hen. Er moet komende tijd juist geïnvesteerd worden in jongeren in plaats van worden bezuinigd.

Er moeten meer en betere stageplekken komen, de kwaliteit van het onderwijs moet omhoog en de positie van starters op de arbeidsmarkt moet snel worden verbeterd.