KNHS

Spanning in Grote Prijs van Twente
11 juli 2010
MaikelvanderVleutenVDLGroepVerdi

GEESTEREN (KNHS) - De spanning was de gehele lange hete zondagmiddag voelbaar in het intieme ruiterstadion dat ieder jaar op de es van Geesteren wordt opgetrokken. Maar liefst 51 combinaties betraden de piste die lag te blakeren onder een zinderende zon. Uiteindelijk bleken maar vier combinaties opgewassen tegen het ontwerp van parcoursbouwer Rob Jansen.

Dat hadden er best een paar meer kunnen zijn want drie combinaties overschreden de tijd terwijl die direct aan het begin de tijd die de ruiters over het parcours mochten doen nog met drie seconden was verruimd.
Toch was dat niet het enige probleem. De balken lagen overal los en de afstanden tussen de hindernissen waren delicaat waardoor op alle hindernissen in het parcours foutjes werden gemaakt.

De Grote Prijs van Twente om de Grolsch Trophy wordt verreden in twee manches en de beste dertien uit de eerste ronde mochten terug komen in de tweede. Onder de deelnemers hadden Maikel van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Verdi en de jonge Dominique Greeve (Rucphen) met Broere Palermo de meeste sympathie van het publiek om hoog te eindigen. Dat kwam mede omdat de Twentse coryfeën allen foutjes hadden gemaakt in het basisparcours. Jeroen Dubbeldam (Weerselo), "ik heb deze Grote Prijs nog nooit kunnen winnen en hij staat met stip boven aan mijn verlanglijstje. Dat kwam in het verleden omdat ik in de barrage nooit snel genoeg was. Dat was dit jaar anders want met BMC Van Grunsven Simon realiseerde ik in de tweede manche weliswaar de snelste tijd maar dankzij een knullig foutje in de eerste manche werd ik nu slechts vijfde".

Een andere favoriet uit de streek, Gert Jan Bruggink (De Lutte) met Primeval Wings, was in de tweede ronde volslagen de weg kwijt en noteerde maar liefst vier springfouten waardoor hij naar de 13de plaats duikelde. De Ier Shane Sweetman, die met een strafpunt uit het basisparcours kwam, dwong de combinaties die in dat parcours foutloos waren gebleven tot een eveneens foutloze tweede manche. Sweetman bleef namelijk foutloos met Amaretto d'Arco en hij zou de Grote Prijs kunnen gaan winnen mochten de vier combinaties die na hem kwamen fouten maken. De Italiaan Natale Chiaudani die zijn paard SNAI Gratina sinds zeer kort berijdt realiseerde een foutloze rit in een nette tijd. Daarna kwam de Australiër James Paterson-Robinson die al tien jaar zijn domicilie heeft in het Limburgse Swolgen brak met Niack de l'Abbaye door de tijd van Chiaudani en ging aan de leiding. Maikel van der Vleuten probeerde met de pas achtjarige KWPN goedgekeurde hengst VDL Groep Verdi de tijd van Paterson te verbeteren. Zij bleven foutloos maar wisten ook de tijd van Chiaudani niet te verbeteren. "Het is verschrikkelijk balen dat ik op 0.17 van een seconde mijn eerste auto mis. Ik heb nog nooit een auto gewonnen en dat had ik best eens leuk gevonden", aldus Maikel die zich daarna pas realiseerde dat als hij deze Grote Prijs had gewonnen in de voetsporen van vader Eric was getreden. Vorig jaar won Eric van der Vleuten met VDL Groep Tomboy deze wedstrijd. De laatste starter in deze wedstrijd was Dominique Greeve met Broere Palermo. De amazone ging voortvarend van start maar kwam net niet passend bij de tweede hindernis waardoor haar paard prompt weigerde. Greeve eindigde als twaalfde. De Volvo V70, de hoofdprijs, ging voor het eerst in de 36-jarige historie naar een uit Australië afkomstige ruiter. Natale Chiaudani werd tweede voor Maikel van der Vleuten.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.csitwente.nl l

Uitslag Grote Prijs van Twente om de Grolsch Trophy (1.60m):


1) James Paterson-Robinson (Aus) Niack de lAbbaye 0/0 54.63
2) Natale Chiaudani (Ita) SNAI Gratina CH 0/0 55.21
3) Maikel van der Vleuten (Mierlo) VDL Groep Verdi (v. Quidam de Revel) 0/0 55.38
5) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) BMC Van Grunsven Simon (v. Mr. Blue) 4/0 51.92
7) Vincent Voorn (Dinteloord) Audis Gestion Priamus 4/0 56.63 12) Dominique Greeve (Rucphen) Broere Palermo (v. Quidam de Revel) 0/9 68.35
13) Gert Jan Bruggink (De Lutte) Primeval Wings (v. Lexicon) 4/12 55.68 14) Wout-Jan van der Schans (Nijkerk Gld) P-Pilot (v. Epilot) 4 89.22 16) Ben Schröder (Tubbergen) BMC Unaniem (v. Numero Uno) 4 91.11 19) Wesley Heijdens (Zenderen) Pavarottie H (v. Kigali) 4 92.77

Foto Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi door: www.melissen.net