Gemeente Stadskanaal

Theater Geert Teis in Stadskanaal wordt volgens een alternatief plan gerenoveerd. B&W stellen de gemeenteraad voor een aanvullend bedrag van ruim 660.000 euro beschikbaar te stellen.

Dit bedrag wordt gedekt uit de bestemmingsreserves voor het theater (370.000 euro), het programmabudget (100.000 euro) en de reserves voor incidentele bestedingen (194.000 euro). Eerder heeft de gemeenteraad al
1,3 miljoen euro apart gezet voor de renovatie.

Het plan voorziet onder andere in een andere indeling van de foyer, uitbreiding van de bestaande foyer met een café-achtige inrichting aan de voorzijde, verplaatsing van de kantoren en aanpassing van de toiletten. Ook wordt een betere koppeling gemaakt met de muziekschool, waardoor medegebruik van de beide accommodaties mogelijk is.

De uitbreiding van de foyer en caféruimte zal het gebouw een levendiger uitstraling aan de voorzijde bezorgen. De voorgestelde organisatorische en bouwkundige aanpassingen maken het tevens mogelijk om de pachtsominkomsten van de theaterhoreca substantieel te verhogen. Bijkomend voordeel is dat de bibliotheek niet wordt gesloopt.

B&W stellen de raad voor de alternatieve renovatie uit te voeren in de zomer van 2011. De renovatie leidt tot een beduidende kwaliteitsverbetering en meerwaarde voor de bedrijfsvoering van het theater. Het renovatieplan sluit volgens het gemeentebestuur aan op het feit dat realisering van een tweede (multifunctionele) zaal op korte termijn niet reëel is. Het besluit tot onderzoek naar deze tweede zaal willen B&W van Stadskanaal opschorten tot later in deze bestuursperiode.

Verder wordt onderzocht hoe de theaterorganisatie en bijbehorende formatie er het beste uit kan zien. Ook wordt gekeken naar het profiel van de toekomstige theaterdirecteur, die verzelfstandiging van Geert Teis zal onderzoeken. Het vertrek van de huidige directeur, eind volgend jaar, is een uitermate geschikt natuurlijk moment om dit onderzoek zo spoedig mogelijk te starten.

De renovatie sluit aan bij het Bestuursakkoord 2010-2014. Daarin staat dat de huidige positie van het Theater Geert Teis wordt versterkt. De gemeenteraad neemt op maandag 30 augustus een besluit over het alternatieve renovatieplan.

* 12 juli 2010