Belgische Federale Overheid

stand van zaken en vooruitzichten

EU-instrumenten inzake mensenrechten en het Verdrag van Lissabon : stand van zaken en vooruitzichten

Datum: 09 juli 2010

De Europese Unie en mensenrechten-NGO's komen bijeen op het 12de EU-NGO Forum inzake mensenrechten op 12 en 13 juli 2010, in het Egmontpaleis te Brussel. Deze jaarlijkse bijeenkomst brengt vertegenwoordigers samen van de Europese instellingen, de Lidstaten, internationale mensenrechtenexperten en een 100-tal deelnemers van het maatschappelijk middenveld. Het Forum biedt hen een platform om hun standpunten en ervaringen uit te wisselen rond het thema "Het
mensenrechten-instrumentarium van de EU en het Verdrag van Lissabon : stand van zaken en vooruitzichten". Dit onderwerp zal vanuit vier invalshoeken nader bekeken worden: de strijd tegen de doodstraf, economische, sociale en culturele rechten, de verhouding tot regionale organisaties en de coherentie tussen intern en extern EU-beleid op het gebied van mensenrechten.

Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor het Buitenlands en Veiligheidsbeleid/Vice-Voorzitter Catherine Ashton zei: "Het Verdrag van Lissabon biedt ons de mogelijkheid om een coherenter, consistenter en efficiënter Europees buitenlands beleid uit te werken, waarin ook onze inspanningen voor de mensenrechten kaderen. De wereld is echter ook buiten de Europese Unie aan het veranderen. We moeten onszelf dus de vraag durven stellen wat we beter kunnen doen. We kunnen niet alles alleen waarmaken. Ons partnerschap met organisaties van het maatschappelijk middenveld blijft meer dan ooit een cruciale component van ons mensenrechtenbeleid."

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere, verklaarde verder : "Het verdrag van Lissabon brengt een grondige verandering mee en maakt de weg vrij voor een versterking van de rol en het optreden van de EU op het vlak van de bevordering en de bescherming van mensenrechten. Dit Forum legt de nadruk op de instrumenten van het Europees beleid inzake de bevordering van de mensenrechten. We verwelkomen de talrijke NGO's van over de hele wereld die op dit belangrijk evenement aanwezig zijn en we kijken uit naar hun aanbevelingen".

De conclusies en aanbevelingen van het Forum worden in verslagvorm toegelicht en voorgesteld aan de werkgroep mensenrechten van de Europese Raad (COHOM).

Achtergrond

Het jaarlijkse EU-NGO Forum over Mensenrechten wordt sinds 1999 georganiseerd om de dialoog en het wederzijdse begrip te bevorderen tussen de EU-instellingen en de mensenrechten-NGO's. De vorige fora hebben het accent gelegd op thematische vraagstukken van het mensenrechtenbeleid, zoals het geweld tegen kinderen (2009), de discriminatie van vrouwen (2008) en economische, sociale en culturele rechten (2007).

Het EU-instrumentarium voor de mensenrechten en de impact van het Verdrag van Lissabon zijn het centrale thema van het NGO-forum van dit jaar en volgende aspecten zullen in vier workshops nader aan bod komen :

* de EU-instrumenten voor de mensenrechten in de strijd tegen de doodstraf

* de rol van de Europese Unie bij de bevordering en de bescherming van economische, sociale en culuturele rechten
* de betrekkingen van de EU met regionale mensenrechtenmechanismen, zoals de Raad van Europa, de OVSE, de Afrikaanse Unie en ASEAN
* de coherentie tussen het intern en het extern EU-beleid op het gebied van mensenrechten binnen het raamwerk van het Verdrag van Lissabon.

Naast de reguliere dialoog over mensenrechten die de EU met het maatschappelijk middenveld voert, steunt de Unie NGO-projecten over de hele wereld met de hulp van het Europees instrument voor democratie en mensenrechten (EIDHR). In 2008-2009, heeft de EU in een honderdtal landen 900 EIDHR-projecten medegefinancierd voor een total bedrag van EUR235 miljoen.

Meer informatie:

EU-NGO Forum inzake mensenrechten
http://www.humanrightsngoforum.eu/
www.eutrio.be/eu-ngo-forum-human-rights

Mensenrechten en democratie in de wereld - Report on EU action (jaarverslag):
http://ec.europa.eu/external_relations/human_rights/docs/hr_report_2010
_en.pdf

Contacten:
Maja KOCIJANCIC: +32.2.298.65.70 of +32.498.98.44.25/ maja.kocijancic@ec.europa.eu
Darren Ennis: +32 2 296 32 93 of +32 498 96 32 93/ darren.ennis@ec.europa.eu