EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Persbericht

12 juli 2010

EVO wil spoedige uitspraak Europese commissie over luchtvrachtclaim

Europese verladers claimen honderden miljoenen euro's schade

Air France-KLM heeft voor 87 miljoen dollar een schikking getroffen met Amerikaanse verladers die een rechtszaak hadden aangespannen tegen dertien grote luchtvrachtmaatschappijen die zich schuldig hebben gemaakt aan kartelvorming. Ook in Europa loopt een rechtszaak tegen dezelfde airlines. Zeer waarschijnlijk worden ze in Europa geconfronteerd met hoge boetes vanuit Brussel. EVO roept de Europese Commissie op om zo spoedig mogelijk een uitspraak te doen. Immers, pas na het uitspreken van een boete hebben de slachtoffers van het kartel de mogelijkheid om de geleden schade te verhalen op de luchtvrachtmaatschappijen.

Als gevolg van de illegale prijsafspraken hebben verladers tussen 2000 en 2007 vele tientallen procenten te veel hebben betaald voor luchtvrachtdiensten. Dit kartel is in Canada, Australië en de VS door de overheid al bestraft en de slachtoffers (Amerikaanse verladers) van dit kartel hebben daardoor de mogelijkheid om een schadevergoeding uitgekeerd te krijgen. EVO vertegenwoordigt de Europese slachtoffers via een zogenaamde class action en wil dat deze zo snel mogelijk wordt afgehandeld.

'Het gaat ons niet om de hoogte van de boete die de Europese Commissie de luchtvaartmaatschappijen oplegt, maar wel om een compensatie van de schade die onze leden hebben geleden,' zegt Joost van Doesburg, beleidsadviseur luchtvracht bij EVO. 'De Europese verladers zullen gezamenlijk vele honderden miljoenen euro's schade claimen bij de luchtvrachtmaatschappijen.'