Belgische Federale Overheid

van de Raad voor de Commissie AFCO

Voorstelling van de uitdagingen van het Belgisch Voorzitterschap van de Raad voor de Commissie AFCO

Datum: 12 juli 2010

Op dinsdag 13 juli 2010, vanaf 9u, zal Staatssecretaris voor Europese zaken Olivier Chastel in de Commissie AFCO van het Europees Parlement (constitutionele aangelegenheden) het programma voorstellen van het Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de EU.

Tijdens de maanden juli en augustus zullen de Belgische ministers die het Voorzitterschap van één van de raadsformaties opnemen, hun programma moeten voorstellen aan de parlementaire commissies van hun bevoegdheidsdomein.

De parlementaire commissie AFCO, die wordt voorgezeten door Carlo Casini, is samengesteld uit 25 effectieve leden en 24 opvolgers. Ze is bevoegd voor de kwesties die te maken hebben met de institutionele aspecten van het integratieproces, de uitvoering van het Verdrag van Lissabon en de evaluatie van haar werking, de institutionele gevolgen van de uitbreidingsonderhandelingen van de EU, de interinstitutionele relaties, de eenvormige verkiezingsprocedure, de politieke partijen op Europees niveau, de kwesties in verband met het intern reglement van het Europees Parlement, enz.
De belangrijkste dossiers van het Belgisch programma die betrekking hebben op de commissie AFCO zijn de opvolging van de uitbreidingsonderhandelingen, de aanpassing van de procedureregels in functie van het Verdrag van Lissabon en de uitvoering van het burgerinitiatief, dat de Europese burgers moet toelaten om meer betrokken te worden bij de EU.

Na de voorstelling van de Staatssecretaris zullen de leden van de commissie AFCO de toetreding van de EU tot het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, het kaderakkoord over de relaties tussen de Europese Commissie en het Europees Parlement, het statuut van de Europese politieke partijen en de aanpassing van het aantal Europese volksvertegenwoordigers bespreken.
Staatssecretaris Olivier Chastel wil de interinstitutionele relaties versterken in het kader van de invoegetreding van het Verdrag van Lissabon. Volgens Olivier Chastel zal het Belgisch Voorzitterschap actief streven naar een constructieve politeike dialoog tussen de Raad en het Europees Parlement.

Uiteenzetting van de prioriteiten in de Commissies van het Europees Parlement (PDF, 99.07 Kb)