Radboud Universiteit Nijmegen


* Overzicht

* Institute for Management ...

* Jong wetenschappelijk ...

Jong wetenschappelijk talent wil graag vast contract, maar nog liever duidelijkheid

Datum bericht: 12 juli 2010

Nederlandse universiteiten gaan over het algemeen goed om met hun jonge wetenschappelijke talent, maar ruimte voor verbetering is er zeker. Dat concludeert het onlangs verschenen Onderzoek naar jongetalentenbeleid op Nederlandse universiteiten, uitgevoerd door de Radboud Universiteit Nijmegen en de Hogeschool Utrecht op verzoek van de Vereniging van Nederlandse Universiteiten VSNU, het Promovendinetwerk Nederland (PNN) en in opdracht van SoFoKleS, Sociaal Fonds voor de Kennissector.

Veel jonge wetenschappelijke talenten hebben een tijdelijke aanstelling, vaak meerdere na elkaar. Uit het onderzoek blijkt dat de jonge talenten op zich geen probleem hebben met een tijdelijk contract, als maar duidelijk is wat de verdere carrièremogelijkheden zijn binnen de universiteit. En zelfs als die er niet zijn, maar wel duidelijk is dat het jonge talent zich in ieder geval voor een bepaalde tijd kan ontwikkelen, wil hij of zij een tijdelijk contract aanvaarden. Hoewel een vast contract én een carrièreperspectief zonder meer hun voorkeur heeft, willen jonge talenten vooral duidelijk weten waar ze aan toe zijn.

Wederzijds investeren
Faculteiten en universiteiten moeten meer risico nemen om jonge talenten te behouden, vinden de onderzoekers. Zo behoud je ze, maar haal je ze ook binnen: want investeren in talent is ook goed voor de reputatie als werkgever.
De jonge talenten moeten zich van hun kant bewuster worden van hun marktwaarde en meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen wetenschappelijke carrière. Promovendi bijvoorbeeld zouden zich niet alléén met hun promotieonderzoek moeten bezighouden, maar zich ook in de breedte moeten ontwikkelen.

Uitstroombeleid biedt kansen
Geen van de onderzochte faculteiten heeft een expliciet uitstroombeleid. Een gemiste kans, vinden de onderzoekers. Zij stellen dat goed uitstroombeleid liefst over de grenzen van de eigen organisatie heen gaat: netwerken met andere universiteiten en (kennis)organisaties zijn van belang voor een goede `nazorg' voor jong wetenschappelijk talent waarvoor geen plaats is in de eigen organisatie. Bovendien biedt dergelijk beleid ook kansen om talent weer terug te laten keren en voor uitbreiding van het wetenschappelijke en maatschappelijke netwerk. Een faculteit die succesvol is in haar uitstroombeleid, is ook nog eens een aantrekkelijke werkgever voor instromend talent.

Het hele rapport Onderzoek naar jongetalentenbeleid op Nederlandse universiteiten, maar ook een samenvatting ervan, is te vinden op de website van SoFoKleS.