Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Negatief zwemadvies omgezet in waarschuwing
Persbericht Waterschap Roer en Overmaas

Altijd douchen na zwemmen in Maasplas WRC Eijsden

Waterschap Roer en Overmaas trekt het negatieve zwemadvies voor de Maasplas WRC Eijsden weer in en zet dit om in een waarschuwing. Zwemmen kan weer omdat de concentraties blauwalgen flink zijn afgenomen, maar het waterschap adviseert om uit voorzorg altijd te douchen na het zwemmen. Zwemmers moeten alert blijven op eventuele drijflagen van (blauwalgen). De waarschuwing betreft de locaties dagstrand Oost-Maarland, Naturistendagstrand Oost-Maarland en camping De Oosterdriessen, allen gelegen in de gemeente Eijsden en de locatie Naturistenvereniging De Maasplassen Hoogeweerd Maastricht te Maastricht. Bij alle locaties worden de borden Negatief zwemadvies weer verwijderd en vervangen door waarschuwingsborden. Bij andere zwemlocaties in het gebied van Waterschap Roer en Overmaas zijn vooralsnog geen problemen gesignaleerd.

Het Waterschap Roer en Overmaas, toezichthouder van de Limburgse zwemgelegenheden tussen Eijsden en Roermond en de beheerder blijven de situatie nauwlettend in de gaten houden door regelmatig inspecties uit te voeren en monsters te nemen.

Blauwalgen of blauwwieren zijn soms herkenbaar aan een groene tot blauwe kleur, waardoor het net lijkt of er verf in het water of op de oever ligt. Sommige soorten blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Dit kan bij mensen die hiermee in aanraking komen, bijvoorbeeld tijdens het zwemmen of pootje baden, leiden tot oog- en huidirritaties of maag- en darmklachten. Ook huisdieren kunnen last krijgen als zij in dit water zwemmen of ervan drinken.

Gezond & veilig zwemmen
Het Waterschap Roer en Overmaas controleert gedurende de maanden mei tot en met september geregeld de officiële zwemgelegenheden (hygiëne en veiligheid). Tijdens hete zomers vinden er extra controles plaats. De boodschap luidt: zwem alleen in het Limburgse oppervlaktewater waar het is toegestaan. Ze zijn herkenbaar aan informatieborden. Door te surfen op www.overmaas.nl kan iedereen deze plekken in Zuid- en Midden-Limburg ontdekken. De actualiteit van het zwemwater staat ook vermeld op NOS teletekstpagina 725.

Vuilwaterwacht / Klachten
Voor klachten over gevaarlijke situaties en/of slechte ervaringen met zwemmen kunt u dag en nacht bellen met de Vuilwaterwacht: tel. 0800 0341 (gratis nummer). Ook voor watervervuiling, vissterfte of botulisme (dode vogels en eenden) kunt u op dit nummer terecht.

12-7-2010 13:15