Gemeente Achtkarspelen


Behandeling Kadernota in raadsvergadering 8 juli

Bij de laatste raadsvergadering voor het zomerreces liep de temperatuur soms hoog op, letterlijk en figuurlijk. Tijdens deze vergadering voor het toekomstbeleid van de gemeente Achtkarspelen, werd de Kadernota opiniërend besproken. De raad heeft hierin een belangrijke taak; hij stelt de uitgangspunten en kaders voor het komende jaar vast.

De Kadernota heeft de titel `Elkenien Dwaande' meegekregen. In dit bestuursprogramma, voor de periode 2010 - 2014, staan de ambities van het gemeentebestuur beschreven. Nu is al duidelijk dat de gemeente vanaf 2011 flink moet bezuinigen. Met name over de verhouding tussen ambitie en krimp waren de fracties kritisch.

CDA-raadslid Tjikke Krol sprak van een ambitieus plan. `Toch lijken er tegenstrijdigheden in te staan: de ene keer is sport belangrijk, de andere keer dreigt er een zwembad dicht te gaan.' De CDA-fractie sprak uit alle vertrouwen in het college te hebben. `Zij zal zich geen overbodige luxe permitteren.' De FNP-fractie is van mening dat er iets gevraagd wordt van de gemeenschap. `Om mei-elkoar de kommende tiid oan te kinnen freget offers. Mear omtinken foarinoar, de skouders der ûnder', aldus Sjoerd Groenhof. Raadslid Stellinga was gematigd positief. Namens de PvdA-fractie sprak hij van een op het eerste gezicht `mooi en strak verhaal' . Maar: `Waarom kiest dit college voor asfalt en niet voor burgers? Liever een gat in het wegdek, dan een deuk in de mens.' De CU sloot zich met `de schouders eronder' aan bij de FNP. Raadslid Albert Keizer gaf aan dat de CU verdere samenwerking met Tytsjerksteradiel toejuicht. `In de Kadernota zien wij veel realisme en weinig gekke sprongen.' Max de Haan (GBA) vond het bestuursprogramma een `goed leesbaar stuk' waarmee hij de complimenten uitsprak. `Maar ik lees geen ambities in `Elkenien Dwaande'. Wij zijn van mening dat de `krimp' teveel drukt op die ambitie.' Om dat te benadrukken sprak De Haan het college toe met de spreuk `de mens lijdt het meest, aan het lijden dat hij vreest.' VVD-raadslid Dirk Pool vond de titel van het programma niet helemaal op z'n plek. `Volgens mij had dit `Eltsenien docht mar wat' moeten zijn.'

Namens het college liet wethouder Antuma (financiën) weten dat het woord krimp negatief klinkt. `Maar we kunnen onze ogen er niet voor sluiten. Financiële ontwikkelingen nopen ons tot bezuinigen.'

Aangenomen moties
Er werden door de fracties heel wat moties ingeleverd. De FNP-fractie diende een motie in waarin verzocht wordt om niet mee te werken aan de ondergrondse opslag van CO2 in Achtkarspelen. De motie werd aangenomen. `Nei trije jier striiden binnen wy hjir bliid mei', aldus FNP-fractievoorzitter Groenhof. Verder werd de raad het eens over moties met onderwerpen als het kwijtscheldingsbeleid (CDA), het onderzoeken van de mogelijkheid voor een Sociaal Ontwikkelingsfonds (PvdA) en over de ontsluiting van het bedrijventerrein Skûlenboarch (ingediend door alle fracties behalve GBA). Ook werd besproken dat het onderwerp duurzaamheid meer aandacht krijgt.

De financiële vertaling van de richtingen die nu door de raad zijn uitgesproken, zal te vinden zijn in de Programmabegroting 2011. Deze wordt behandeld in de raad op 21 oktober (informerend en opiniërend) en op 4 november (besluitvormend).

Meer over de besproken onderwerpen uit de raadsvergadering vindt u hier.