CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Gesubsidieerde site verwijdert antisemitische cartoons

ma 12-07-2010

De in Nijmegen gevestigde stichting Ar Rayaan heeft op aandringen van onder meer CIDI antisemitische cartoons verwijderd van haar website www.arayaan.nl. Dit berichtte de stichting Ar Rayaan maandag aan CIDI. De stichting was in opspraak geraakt na berichten van de EO en dagblad de Gelderlander over de subsidie van de gemeente Nijmegen. De stichting zou het Sinterklaasfeest willen verbieden en een vrouwonvriendelijke houding propageren (onder meer dat een man meerdere vrouwen zou kunnen hebben). Zij draagt deze ideeën uit in gastlessen op scholen en in wijkgebouwen. Dit alles, plus de antisemitische cartoons, was te zien op de website van Ar Rayaan.

Hoe kan het dat een dergelijke stichting jaarlijks subsidie krijgt van de Nijmeegse Gemeente? De VVD-fractie stelde hierover schriftelijke vragen aan de verantwoordelijke wethouder, Floris Tas (GL). Daarnaast schreef CIDI de stichting aan met het dringende verzoek de antisemitische cartoons te verwijderen die op de website werden getoond.

De stichting zegde toe de cartoons verwijderd zouden worden": "Deze zijn vorig jaar tijdens de Gaza oorlog geplaatst. Wij delen uw mening dat deze controversieel zijn en hebben deze dan ook per direct verwijderd", schreef de stichting. Zij deed dit echter niet. In plaats daarvan liet zij op de site weten: "Stichting Ar Rayaan is geschrokken van de tendentieuze berichtgeving over de activiteiten van de Stichting."

Na een hernieuwd verzoek van CIDI zijn de cartoons nu verwijderd. Wat er met de gewraakte teksten gebeurt, is niet bekend. De Stichting stelt op haar homepage dat zij hiervoor niet verantwoordelijk is en spreekt van 'onjuiste berichtgeving'.