CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Jeruzalem is een archeologische schat rijker

ma 12-07-2010

Bij opgravingen buiten Jeruzalems oudste stadsmuren is een fragment van een kleitablet gevonden dat dateert uit de 14e eeuw voor Chr.. Niet eerder werd in die stad een zo oud document gevonden. Onderzoekers van de Hebrew University te Jeruzalem vermoeden dat het tablet deel uitmaakte van een koninklijk archief.

Het gevonden fragment is 2x2.8 cm groot en 1 cm dik en bevat spijkerschrift symbolen in het oud Akkadisch; een semitische taal dat tot in de 1e eew na Chr. in dit gebied gesproken werd. Professor Assyriologie aan de Hebrew University, dr. Wayne Horowitz, stelt dat het script van een zeer hoog niveau is, geschreven door een zeer bekwame schrijver. Mogelijk maakte dit fragment deel uit van een tablet uit het koninklijk archief in Jeruzalem waarin zich kopieen bevonden van tabletten die door de koning van Jeruzalem (mogelijk door koning Abdi-Heba) naar de farao Achnaton (Amenhotep IV) in Egypte waren gestuurd. Kleitabletten met diplomatieke berichten werden in die tijd met regelmaat tussen koningen uitgewisseld.

Door een gebrek aan veel archeologische bevindingen uit deze vroege periode, wordt in twijfel getrokken of Jeruzalem een belangrijke stad was in de Late Bronstijd. Dr. Eilat Mazar, betrokken bij de opgraving, meent dat deze nieuwe ontdekking het tegendeel beweert.