Gemeente Vlaardingen


Groene stadstoer voor jury Groenste Stad van Europa

12-07-2010 |
De vakjury van de Europese Entente Florale is donderdag 22 juli op bezoek in Vlaardingen. De internationale groendeskundigen ontdekken Vlaardingen tijdens een informatieve en recreatieve stadstoer. Als Groenste Stad van Nederland neemt Vlaardingen dit jaar deel aan de Europese Entente Florale.
Twaalf landen doen mee aan deze internationale groencompetitie. Burgemeester Bruinsma verwelkomt de juryleden op het stadhuis, waar ze een presentatie krijgen van het Vlaardingse groenbeleid. Een delegatie Vlaardingse groenspecialisten neemt de jury vervolgens per bus en fluisterboot mee op een groene stadstoer.

molen aeolus aan de kortedijk
Molenwieken en groene lopers
Met een puntenlijst in de hand gaan de juryleden langs interessante groene plekken in het stadshart en de wijken van Vlaardingen. Van de historische stadsparken 't Hof en het Oranjepark tot natuur- en recreatiegebied de Broekpolder. Van ecologisch groen in de Heemtuin Westwijk tot milieuvriendelijk waterbeheer in woonwijk d'Engelsche Boomgaert. Ook natuureducatie en het schoonhouden van de stad komen aan bod, door de kindertuinen te bezoeken en door demonstraties graffiti verwijderen en milieuvriendelijk onkruid bestrijden.

Mensen van groene organisaties, zoals Stichting Boombehoud Vlaardingen en Groei & Bloei Vlaardingen, vertellen de juryleden over hun activiteiten. Twee kunstenaars tonen de jury hun initiatief om de wieken van Aeolus Molen te versieren met bloemrijke kunst. Winkeliers in de binnenstad rollen groene lopers uit versierd met lavendelplanten. Ook richten zij de etalages groen in.
De jurydag eindigt feestelijk bij museumlogger `De Balder' aan de Westhavenkade. Hier zingt het Shantykoor Vlaardingen, geven vrijwilligers demonstraties van oude vissersambachten en wordt de jury getrakteerd op lokale lekkernijen als schelvispekel en haring.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: info@vlaardingen.nl
Tel. (010) 248 4000