Politiebond ACP

12 juli 2010

ACP: NEE tegen onderhandelaarsakkoord

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp heeft de vakcentrale CNV vandaag laten weten dat het bondsbestuur van de ACP niet akkoord gaat met het onderhandelaarsakkoord over de AOW en het pensioen. De ACP voelt zich niet gebonden aan dit akkoord.
ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp heeft de vakcentrale CNV vandaag laten weten dat het bondsbestuur van de ACP niet akkoord gaat met het onderhandelaarsakkoord over de AOW en het pensioen.

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp heeft de vakcentrale CNV vandaag laten weten dat het bondsbestuur van de ACP niet akkoord gaat met het onderhandelaarsakkoord over de AOW en het pensioen.

De ACP heeft tijdens twee bijeenkomsten en een online stemming het onderhandelaarsakkoord voorgelegd aan haar leden. Uit de peiling bleek 1/3 van de deelnemende leden vóór en 2/3 van de deelnemende leden tegen het onderhandelaarsakkoord. Het bondsbestuur van de ACP heeft op basis van deze peiling en haar eigen analyse afgelopen donderdag besloten om het onderhandelaarsakkoord af te wijzen. Het akkoord bestaat uit een AOW en een pensioengedeelte. De grootste problemen heeft het bondsbestuur met het pensioendeel.

Wassen neus
Het bondsbestuur heeft er onvoldoende vertrouwen in dat er nog geloofwaardige afspraken kunnen worden gemaakt voor mensen met zware beroepen en/of een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Er is onder meer afgesproken dat de werkgeverspremie niet meer stijgt. Dit levert werkgevers structureel geld op. Een vergelijkbare afspraak voor werknemers is niet gemaakt. De (financiële) ruimte voor een decentrale zware beroepsregeling is voor veel pensioenfondsen nu al niet haarbaar, laat staan als de premies niet meer mogen stijgen. Decentrale ruimte voor afspraken over zware beroepen is naar de mening van het bondsbestuur dus een wassen neus.

Zieken en ouderen
Daarnaast maakt de ACP zich zorgen over het feit dat er in het bestaande akkoord geen harde afspraken zijn gemaakt over de investeringen in oudere en zieke werknemers. Een toezegging over aanvullende afspraken is voor de ACP onvoldoende. Het door werkgevers onvoldoende investeren in oudere en zieke werknemers kan namelijk zeer schadelijke gevolgen hebben, zoals meer uitval en hogere werkloosheid. Hiermee nemen de kosten voor de overheid toe (WIA en WW). Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de overheid moet snijden in de sociale zekerheid.

Vragen
Alles bij elkaar genomen, kan de ACP niet akkoord gaan met dit akkoord. Voor vragen, neem contact op met cbb@remove-this.acp.nl
---

###TX_RATINGS###