Waterschap Dommel

Big Jump op warm en druk E3 Strand

Publicatiedatum : 12 juli 2010

Ruim 100 kinderen sprongen zondagmiddag om klokslag 15.00 uur in het water onder het toeziend oog van duizenden badgasten op een warm E3 Strand

Op zondag 11 juli organiseerde Waterschap De Dommel in samenwerking met de gemeente Eersel de Big Jump in het zwemwater van het E3 Strand in Eersel. Watergraaf Peter Glas gaf het startschot en een sportieve wethouder Peter van den Bliek sprong met de kinderen mee. Op precies hetzelfde moment waagden in heel Europa mensen een sprong in het water om daarmee aandacht te vragen voor schoon water. Alle deelnemers kregen na afloop een Big Jump duikbrilletje of strandbal.

Big Jump

De Big Jump is in 2002 ontstaan aan de Elbe in Duitsland en ieder jaar wordt er op steeds meer plaatsen in Europa aan meegedaan. De Big Jump in Brabant is een initiatief van de Brabantse Milieufederatie en de Brabantse waterschappen en vindt plaats in samenwerking met de betrokken gemeenten en de provincie. De Big Jump is een verfrissende manier om mensen in contact te brengen met water en om het belang van schoon water te benadrukken.

Schoon water belangrijk

Als water rijk is aan voedingsstoffen, onvoldoende doorstroomt of zelfs stilstaat, kan dit tot overmatige bloei van blauwalgen leiden tijdens warme perioden. Blauwalgen produceren giftige stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Zo kun je er maag- en darmklachten en ademhalings-problemen van krijgen. Blauwalg kan worden voorkomen door een natuurlijke inrichting van het water. Ook beperkt eendjes voeren, niet te veel visaas uitgooien en honden niet langs de kant van de vijver uitlaten, dragen bij aan een blauwalgvrije waterpartij. De drie Brabantse waterschappen houden vijvers en plassen in Brabant goed in de gaten.