Diergaarde Blijdorp


---

Afrikaanse Gierenrots in Diergaarde Blijdorp in gebruik genomen. 10-07-2010

Op zaterdag 10 juli is in Diergaarde Blijdorp het laatste onderdeel van de Afrikaanse savanne in gebruik genomen met de opening van de Afrikaanse gierenrots.

Bij de opening werd de gieren een karkas van een schaap aangeboden waar zij onmiddellijk op aanvielen.

De reusachtige volière is maar liefst 80 meter lang, 35 meter breed en 10 meter hoog. De bewoners hebben dus veel ruimte tot hun beschikking om rond te vliegen en het verblijf is zodanig ingericht, dat verschillende vogelsoorten daar een passend biotoop vinden. Zo is er een vochtig gedeelte met een ruime waterpartij en een forse rots in de vorm van een Afrikaans Kopje. Die rots kan in het koude seizoen zelfs verwarmd worden, zodat de vogels ook dan warme poten houden en langer buiten kunnen blijven.

Diergaardebezoekers kunnen de vogels door het gaas heen bekijken, maar een deel van de volière is ook toegankelijk voor het publiek. Zo zijn de dieren ongestoord te bekijken en/of te fotograferen.

De volière wordt momenteel bewoond door 6 maraboes, 4 kapgieren, 2 Rueppels gieren, 4 witruggieren en 2 kroonkraanvogels. Geleidelijk zullen nog meer vogels in het verblijf worden gebracht, zoals 2 hoornraven (grondneushoornvogels), 2 zwarte wouwen en een hamerkop.

De Afrikaanse Gierenrots is een geschenk van de Vereniging Vrienden van Blijdorp aan de Diergaarde, die hiervoor een bedrag van maar liefst 500.000 ter beschikking heeft gesteld!