Rijksoverheid


Geen rem op EPD

Nieuwsbericht | 12-07-2010

De Eerste Kamer steekt geen stokje voor uitbreiding van het aantal zorgverleners dat zich wil aansluiten op het EPD. Dat bleek dinsdag 6 juli 2010 tijdens de stemming in de Senaat over een aantal ingediende moties.

De uitkomst van het debat tussen minister Klink (VWS) en de Eerste Kamer over het EPD heeft er toe geleid dat er geen rem komt op vrijwillige aansluiting van zorgverleners voor de uitwisseling van elektronische medicatiegegevens (emd) en e-huisartswaarneemgegevens (ewd) via de landelijke infrastructuur voor uitwisseling van gegevens in de zorg. Op dit moment is reeds een substantiële groep van huisartsen, apotheken en ziekenhuizen aangesloten op de infrastructuur en de komende periode zullen steeds meer zorgaanbieders zich aan kunnen sluiten.

Minister Klink heeft de Senaat wel toegezegd dat de landelijke infrastructuur voorlopig alleen beschikbaar zal zijn voor de uitwisseling van emd en ewd voor de huisarts. De uitwisseling van bijvoorbeeld e-spoed en e-lab is pas aan de orde nadat de Eerste Kamer het wetsvoorstel dat de verplichte aansluiting van zorgverleners regelt heeft aangenomen.

Ook heeft de minister toegezegd de aanvraagtermijn voor de stimuleringsregeling voor aansluitingen niet te verlengen. Aansluitsubsidie kon door zorgverleners worden aangevraagd tot 1 juli jl. Daarnaast heeft de minister nogmaals benadrukt dat hij regionale uitwisseling en de landelijke uitwisseling van gegevens als aanvullend op elkaar beschouwt en niet als tegenstrijdig.

Lees ook de stemverklaring van de Eerste Kamer:

Mevrouw Tan (PvdA): Voorzitter. Gisteren heeft de minister belangrijke toezeggingen gedaan over het niet verder ontwikkelen van het LSP dan het
medicatie - en het waarneemdossier, en over de
positie van regionale systemen en van de patiënt. Dat zien wij als belangrijke onderdelen van de
uitvoering van deze motie. Onder deze
voorwaarden verzet deze motie zich onzes inziens niet tegen verdere vrijwillige aansluiting door zorgverleners op emd en ewd. De Partij van de
Arbeid handhaaft de motie wel als signaal uit deze Kamer, mede in de richting van de formatie en het nieuwe kabinet.
Deze stemverklaring is overgenomen uit het volledig ongecorrigeerd stenogram eerste kamer, dd 6 juli 2010.