Rijksoverheid


Datum 12 juli 2010

Betreft Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Zijlstra (VVD) over verpleegkundig specialisten (2010Z09935).

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink





Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Zijlstra over verpleegkundig specialisten. (2010Z09935)


1
Bent u bekend met het artikel "Ziekenhuizen zetten uit schrik rem op taakherschikking"? 1)


1
Ja.


2
Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat ziekenhuizen stoppen met het inzetten van verpleegkundig specialisten?


2
Ja, ik deel de mening dat het onwenselijk is dat ziekenhuizen stoppen met het inzetten van verpleegkundig specialisten. Ik stel dat taakherschikking en daarmee de inzet van verpleegkundig specialisten van belang is voor de toekomst van de zorg.


3
Deelt u de mening dat de bij de Kamer voorliggende wijziging van de Wet BIG 2) de geconstateerde problematiek niet volledig zal oplossen doordat daarin alleen wordt geregeld dat verpleegkundig specialisten voorbehouden handelingen mogen verrichten? Zo nee, waarom niet?

3
Ik deel de mening dat de bij de Kamer voorliggende wijziging van de Wet BIG de geconstateerde problematiek niet volledig zal oplossen. Volgens mijn mening zal de wijziging van de Wet BIG waarmee wordt geregeld dat verpleegkundig specialisten zelfstandig voorbehouden handelingen mogen indiceren en verrichten echter wel een majeure bijdrage leveren aan het wegnemen van de belemmeringen voor de taakherschikking.


4
Welke aanvullende maatregelen gaat u treffen om te voorkomen dat ziekenhuizen daadwerkelijk stoppen met de inzet van verpleegkundig specialisten?


5
Deelt u de mening dat het rechtstreeks contracteren van verpleegkundigen, zoals verpleegkundig specialisten, een goede oplossing is voor het geschetste tariefprobleem? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u doen om dit mogelijk te maken?

4 en 5
In het kabinetsstandpunt op het RVZ-rapport over de numerus fixus geneeskunde zal als mogelijke aanvullende maatregel nader op het thema bekostiging en taakherschikking worden ingegaan.


1) Skipr, 23 juni 2010
http://www.skipr.nl/actueel/ziekenhuizen-zetten-uit-schrik-rem-op- taakherschikking-61675.html

2) BIG: Beroepen individuele gezondheidszorg