Gemeente Heemskerk


maandag, 12 juli 2010

Overlast bastaardsatijnrups afgenomen

Er komen geen meldingen meer binnen van overlast door de bastaardsatijnrups. De rupsen zijn aan het verpoppen, waardoor de kans op contact met de brandharen kleiner is geworden. Dit betekent niet dat alle brandharen verdwenen zijn. Oude nesten of spinsels kunnen nog brandharen bevatten. Het advies blijft om contact met rupsen, spinsels en nesten te vermijden.

Er zijn vooral meldingen ontvangen uit Bloemendaal, maar ook uit Wijk aan Zee, IJmuiden en Velsen. De rups leeft in duindoorns, maar kan ook voorkomen in meidoorns, sleedoorns, eiken en fruitbomen.

Gezondheidsklachten
De kans dat u met een rups in aanraking komt, is op dit moment klein. De rupsen zijn aan het verpoppen. Toch kunnen achtergebleven brandharen nog gezondheidsklachten geven, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie van de ogen en de luchtwegen. Geadviseerd wordt om contact te vermijden met spinsels en nesten. Bij aanraking moeten huid en (zonodig) ogen goed met water gespoeld worden. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts en meld uw klachten ook bij GGD Kennemerland via het e-mailadres mmk@remove-this.ggdkennemerland.nl

Meer informatie
In deze flyer vindt u meer informatie over de bastaardsatijnrups.
---