DBC Onderhoud

Verslag gebruikersbijeenkomst 1 juli "De DBC-systematiek 2010-2011"
12-07-2010 12:38

Verslag gebruikersbijeenkomst 1 juli "De DBC-systematiek 2010-2011" Op
1 juli hield DBC-Onderhoud een bijeenkomst over de DBC-systematiek in 2010 en 2011 voor ziekenhuizen, zelfstandige klinieken en specialisten. Tijdens de bijeenkomst stond vooral de uitlevering RS05 DOT op 1 juli centraal. De goede opkomst en de hoeveelheid vragen tijdens de bijeenkomst toonden dat er ondanks het uitstel van DOT veel behoefte is aan informatie.

Â

Joost Warners lichtte de voortgang van de verschillende releases voor DOT en de DBC-systematiek toe en ging in op de mogelijkheden van het uitproberen (âsimulerenâ) van DOT. Hij legde uit dat realtime schaduwdraaien niet mogelijk is door het verschil in registratieregels tussen de huidige DBC-systematiek RS03 en de DOT-release RS05 voor het simuleren.

Leen Goemans van de NVZ vertelde hierna over hoe het verder gaat met DOT. Hij gaf aan dat nog geen zekerheid is over het invoeringsmoment omdat er nog geen nieuw kabinet is. Hij ging in op het hoe en waarom van het simulatietraject dat per 1 juli is gestart en benadrukte dat het zorgveld er in de vorm van expertgroepen nauw bij betrokken wordt.

Â

Na de pauze ging Yolande Waterreus in op de hoofdlijnen van de RS05 DOT. Voor verschillende specialismen lichtte ze de wijzigingen toe zoals die in onder meer het DOT-lab tot stand zijn gekomen. Ook gaf ze een korte toelichting op de verwerking van kostprijzen en aanspraak in DOT.

Â

Hierna vertelde Robin Kleijwegt over de totstandkoming van de RS05-tabellen. De zorginstelling heeft te maken met twee omgevingen: de DBC-omgeving voor de productie en de DOT-omgeving voor proefdraaien en simuleren. Voor de eerste omgeving is nu de RS03-uitlevering geldend en vanaf 1 januari 2011 de RS07-uitlevering die dit najaar beschikbaar komt. Voor de DOT-omgeving is vanaf 1 juli de RS05-uitlevering van toepassing. Kleijwegt legde uit welke tabellen in welk situatie gebruikt moeten worden.

Â

Tot slot gaf Jaap Stam een verdieping op de registratieregels van DOT. De registratie moet aan nauw omschreven voorwaarden voldoen om tot correcte typering van de zorg te kunnen komen. Van groot belang zijn regels die begin en einde van de zorgperiode bepalen, en regels die voorschrijven welke gegevens nodig zijn voor registratie, opdat de grouper declarabele producten kan afleiden.

Â

De presentaties van de sprekers zijn hier te vinden onder het kopje DOT gebruikersbijeenkomsten.