Commissariaat voor de Media

12 juli 2010

Commissariaat tevreden over verbeteringen bij NICAM

Het Commissariaat voor de Media is positief over de rapportage over 2009 van het NICAM. Het NICAM is verantwoordelijk voor de Kijkwijzer, het systeem dat ouders waarschuwt of televisieprogramma's of films schadelijk kunnen zijn voor kinderen. Het Commissariaat houdt metatoezicht, dat wil zeggen dat het Commissariaat toeziet op de kwaliteitscontrole die het NICAM uitvoert en de criteria die dit instituut daarbij gebruikt. 'Het NICAM waakt zorgvuldig over de betrouwbaarheid van het systeem', stelt de toezichthouder vast.

Vorig jaar had het Commissariaat kritiek op de rapportage over 2008. De Kijkwijzerclassificatie was toen beduidend minder goed verlopen dan in de jaren ervoor. 'In 2009 zien wij weer een stijgende lijn', aldus het Commissariaat. 'Naar aanleiding van de uitkomsten van vorig jaar heeft het NICAM omroepen, distributeurs en andere betrokken partijen verzocht grotere inspanningen te verrichten om de classificatie te verbeteren. Bovendien heeft NICAM verbeteringen doorgevoerd in de trainingen voor codeurs en het classificatiesysteem.'

Classificaties
Uit een steekproef blijkt dat de classificatie van televisieprogramma's in 2009 in 84% van de gevallen juist was. In 2008 werd een percentage van 80% behaald. Ook op het gebied van televisiepromo's was er een verbetering. Vorig jaar werd in 86% van de gevallen een promo op de juiste manier getoond. In 2008 bedroeg dit nog 71%. De grootste verbetering heeft het NICAM bij de classificatie van bioscoopfilms behaald. In 2008 was in slechts 60% van de gevallen een juiste classificatie aangegeven, een jaar later is dat 87%.

Het NICAM controleert ook onder andere filmladders en teletekstpagina 282 op de weergave van de Kijkwijzerclassificaties. In 2008 waren in de filmladders de classificaties in 83% van de gevallen juist. In 2009 is dat opgelopen naar 91%. Op teletekstpagina 282 werden zowel het leeftijdspictogram als inhoudspictogram in 2009 in 91% van de gevallen juist vermeld, een verbetering van maar liefst 23% ten opzichte van 2008 (68%).

In omroepbladen zijn de classificaties van de programma's van een aantal commerciële omroepen (RTL, Jetix en vooral MTV) vaak niet of onjuist opgenomen. Volgens het NICAM komt dit doordat in veel omroepbladen voor deze zenders minder ruimte beschikbaar is waardoor er ook minder ruimte is voor de Kijkwijzerpictogrammen. Het Commissariaat adviseert het NICAM dit aan te kaarten bij de verantwoordelijke uitgevers of hoofdredacteuren. Ook het vermelden van de classificaties in dagbladen staat hoog op de prioriteitenlijst van het NICAM.

Bekendheid
Verder is het Commissariaat tevreden over de verbetering van de bekendheid van Kijkwijzer. Uit een jaarlijks publieksonderzoek van GfK blijkt dat 95% van de ouders bekend is met het systeem. In 2008 bedroeg dit 86%.

Vergelijking met buitenland
De Kijkwijzerclassificatie in 2009 was in 88% van de gevallen gelijk aan de classificaties in Duitsland, Groot-Britannië, Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken en Zweden. In 2008 was dit 81%. Het aantal gevallen waarin de leeftijdsclassificatie lager ligt dan in andere landen is afgenomen: 10% in 2009 tegen 13% in 2008. 'Wij waarderen deze internationale vergelijking, maar we moeten er ook niet te veel conclusies aan verbinden', tekent het Commissariaat aan. 'Er zijn namelijk verschillen tussen de nationale systemen in classificatie. Het is dus een beetje appels met peren vergelijken.'

Klachten
Het aantal klachten over classificaties bij de commerciële omroepen lag in 2009 beduidend hoger dan bij de publieke omroepen. Volgens NICAM komt dit doordat de commerciële aanbieders veel meer programma's uitzenden waardoor de kans op klachten ook hoger ligt. Het Commissariaat heeft het NICAM verzocht om in een volgend rapport een uitsplitsing te maken op titelniveau. Zo kan het NICAM de invloed van een film- of programmatitel waarover onevenredig veel publieksklachten binnen komen, beter zichtbaar maken.