Artsen zonder Grenzen

Gewonden behandeld na gevechten zuidelijk Sudan

12-07-2010

In Jonglei State, zuidelijk Sudan, heeft Artsen zonder Grenzen vijf patiënten voor kogelwonden behandeld na gevechten over vee. De (mannelijke) patiënten waren tussen de 2 en 30 jaar oud.

Veediefstallen

Op 27 juni begon een aantal veediefstallen bij de plaats Lekwongole, waarna de gevechten begonnen.

Chirurgie

Vanuit de medische post in Lekwongole bracht Artsen zonder Grenzen een vierjarig jongetje met hoofdwonden en vier patiënten (2, 9, 29 en 30 jaar oud) met kogelwonden over naar haar grotere kliniek in Pibor. Daar stabiliseerde het medische team de patiënten voordat ze met een vliegtuig van Artsen zonder Grenzen voor spoedeisende chirurgie naar Boma werden gevlogen.

Gevaar

`In Pibor en Lekwongole blijven de mensen bang voor geweld. Bij het minste gevaar raken de moeders in paniek, halen hun kinderen en bezittingen bij elkaar en vluchten naar alle kanten', zegt Rob Mulder, landencoördinator voor Artsen zonder Grenzen in zuidelijk Sudan.

Evacuatie

`Voor degenen die chirurgie nodig hebben, is evacuatie door de lucht de enige hoop', vult Mulder aan. `Maar nu de moessonregens heviger worden en de airstrips in modderpoelen veranderen, wordt dat steeds moeilijker. Recente gevechten vergroten ook het gebrek aan voedsel op het moment dat de regio ook te maken heeft met de zogenaamde `hunger gap', de jaarlijkse periode van voedselgebrek. Vrachtrijders zijn bang overvallen te worden en rijden niet meer naar de markt van de steden Juba of Pibor.'

Regens

Vanwege de onveiligheid en de hevige regens kunnen de teams van Artsen zonder Grenzen in Pibor hun medische posten in Gumuruk en Lekwongole niet meer bereiken. Desondanks gaat het levensreddende werk in Pibor wel door.

Voedingsprogramma

Naast een kleine kliniek van de overheid in Pibor is Artsen zonder Grenzen de enige andere aanbieder van basisgezondheidszorg in een gebied waar 150.000 mensen wonen. De dorpjes liggen er ver van elkaar en de wegen zijn vaak onbegaanbaar. Dit jaar heeft ons team in Pibor al 580 ernstig ondervoede kinderen opgenomen in zijn voedingsprogramma daar.

Meer weten over onze projecten in Sudan