Technische Universiteit Eindhoven

Wiskundeonderzoek TU/e gemiddeld beste van Nederland

Geplaatst: 12 juli, 2010

De wiskundeonderzoeksprogrammas van de TU/e krijgen gemiddeld het hoogste cijfer in de beoordelingen door de internationale commissies die het Nederlandse wiskundeonderzoek over de periode 2003 2008 onder de loep namen.

Een international commissie van de QANU (Quality Assurance Netherlands Universities) onderzocht de drie TU's. Deze commissie publiceerde afgelopen week haar rapport. Een andere internationale commissie bekeek het wiskunde-onderzoek van de algemene universiteiten in Nederland.

De TU/e heeft van alle beoordelingen, uit de twee rapporten, het hoogste gemiddelde cijfer. Op een schaal van 20 halen de Eindhovense programmas gemiddeld 19,33 punten. Leiden volgt op de voet met een gemiddeld cijfer van 19, gevolgd door Twente (17,67).

Het Eindhovense onderzoeksprogramma SPOR (Statistics, Probability, and Operations Research), geleid door Onno Boxma, Remco van der Hofstad en Gerhard Woeginger, verwierf de maximale score van twintig. De twee andere programmas, CASA (Centre for Analysis, Scientific Computing, and Applications), geleid door Bob Mattheij en Mark Peletier, en DMA (Discrete Mathematics and Applications), geleid door Arjeh Cohen en Henk van Tilborg, behaalden negentien punten.

De QANU-commissie complimenteert de TU/e met het gevoerde beleid om excellente onderzoekers aan te trekken, en stelt de valorisatieactiviteiten zoals LIME (Laboratory for Industrial Mathematics Eindhoven) als goed voorbeeld voor anderen.

Overigens is de QANU-commissie zeer te spreken over de kwaliteit bij alle drie de TU's. "Bij alle universiteiten zag de commissie sterk bewijs voor excellent onderzoek. De onderzoeksgroepen zijn succesvol in het aantrekken van toptalent uit binnen- en buitenland. Vrijwel alle betrokken onderzoekers acteren in de internationale voorhoede van het onderzoek", aldus het QANU-persbericht.

Het rapport van de QANU-commissie is hier te downloaden. Het evaluatierapport van het wiskundeonderzoek aan de algemene universiteiten kan hier bekeken worden.