Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Bijzonderheden uit Statenvergadering 9 juli 2010 Mondelinge vragen
Thijs Coppus (SP) stelde vragen naar aanleiding van de nieuwe nevenfunctie van de Commissaris van de Koningin (CdK): voorzitter van een CDA-onderzoekscommissie. Thijs Coppus vroeg hoe het onderzoekswerk te combineren is met het reguliere werk en hij vroeg naar de mening van de CdK of het voorzitterschap van invloed kan zijn op het (vertrouwen in het) onafhankelijk functioneren van de CdK. CdK Léon Frissen gaf in zijn beantwoording aan ervan overtuigd te zijn dat hij zijn functie onpartijdig kan uitvoeren.

Door Frans Camps (CDA) en Paul Wessels (D66) werden mondelinge vragen gesteld naar aanleiding van de stagnatie in de grindwinning rondom de uitvoering van het project Grensmaas en de mogelijke gevolgen hiervan. Verantwoordelijk gedeputeerde Kersten zegde toe de gestelde vragen zo spoedig mogelijk schriftelijk te beantwoorden en tevens op dit onderwerp terug te komen tijdens de eerstkomende Statencommissievergadering.

Door Jos van Rey (VVD) werden vragen gesteld aan verantwoordelijk gedeputeerde Hessels naar aanleiding van de banencompensatie Algemene Inspectie Dienst (AID) .Gedeputeerde Hessels gaf in zijn beantwoording aan nog steeds ervan uit te gaan dat er compensatie zal komen.

Herfinanciering Ruimte voor Ruimte
Het Limburgs Parlement besteedde veel aandacht aan het voorstel herfinanciering Ruimte voor Ruimte.
Als gevolg van de economische crisis is voor de tweede tranche van het project Ruimte voor Ruimte een langere looptijd nodig dan aanvankelijk gepland. Dit gaat gepaard met hogere rentelasten, hogere uitvoeringskosten etc, waardoor het rendement onder druk komt te staan. Omdat een groot deel van de huidige financiering van vreemd vermogen afloopt, zal voor augustus 2010 hierover besluitvorming noodzakelijk zijn.
Het is de bevoegdheid van Gedeputeerde Staten om in te stemmen met het verstrekken van een garantie voor een door Ruimte voor Ruimte Limburg C.V. te lenen bedrag van 24 miljoen. Echter, pas nadat Provinciale Staten in gelegenheid zijn gesteld om wensen en bedenkingen kenbaar te maken.
Bij aanvang van de vergadering vroegen de fracties van GroenLinks, SP, SPD, VVD PvdD en D66 dit punt niet eerder te behandelen dan nadat de resultaten van het onderzoek van de Rekenkamer naar de Ruimte voor Ruimte-regeling bekend zijn. Naar verwachting zijn deze resultaten pas eind augustus bekend. Dit verzoek werd niet gedragen door een meerderheid.
Tijdens de vergadering gaven de verschillende fracties aan wat hun wensen/bedenkingen waren. Uiteindelijk werd unaniem besloten dat een definitief besluit over herfinanciering pas wordt genomen als het onderzoek van de Rekenkamer is afgerond. Ook waren Provinciale Staten tegen een garantieregeling voor kopers van bouwkavels uit het Ruimte voor Ruimte plan.

Met het project Ruimte voor Ruimte beoogt de Provincie Limburg een ruimtelijke kwaliteitsverbetering van het Limburgse landelijke gebied te bereiken. Door middel van een landelijke subsidieregeling: de Regeling Beëindiging Veehouderijtakken (RBV), zijn intensieve veehouderijbedrijven in de gelegenheid gesteld om hun bedrijf te beëindigen door het verkopen van hun mestrechten en door hun stallen gesubsidieerd te laten slopen. Deze sloopsubsidie wordt betaald door de Provincie Limburg. Verdeeld over twee tranches heeft de Provincie hiervoor circa 56 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit bedrag is voorgefinancierd en wordt terugverdiend door middel van extra woningbouw.

Moties
Motie actieve houding oprichten vakcollege zorgopleidingen SP, CDA, PvdA, VD en PvdD dienden een motie in waarmee het College van Gedeputeerde Staten werd opgeroepen de regiefunctie in Limburg op te nemen richting onderwijs en landelijke overheid met als doel te komen tot een vakcollege voor de zorg. Alle partijen stemden hiermee in, met uitzondering van de SPD. Verantwoordelijk gedeputeerde mw. Wolfs gaf aan graag gehoor te willen geven aan deze motie met de kanttekening geen regierol te kunnen vervullen maar wel in te kunnen zetten om partijen bij elkaar kan brengen.

Motie open huishouding
Als afgevaardigden van de Algemene Vergadering IPO (interprovinciaal overleg) dienden Statenleden Paul Wessels en Math Nijsten een motie in waarmee Provinciale Staten van Limburg vooruitlopend op het Kabinetsstandpunt al vastlegden dat de open huishouding van de provincies van grote en onmisbare betekenis is voor het functioneren van de provinciale bestuurslaag. PS riep met deze motie het bestuur van het IPO op om deze motie door te geleiden naar de kabinets(in)formateur en de leden van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal. De motie werd aangenomen (voor stemden: CDA, PvdA, GroenLinks, PvdD, D66, SPD; tegen stemden: SP en VVD).

Motie Atrium Medisch Centrum Parkstad
PvdA, CDA, VVD en SP dienden een motie in waarmee het College van GS werd verzocht in de gesprekken die zij voert over de toekomst van de Zuid-Limburgse ziekenhuizen de positie en het toekomstperspectief van Atrium Medisch Centrum Parkstad actief te bewaken met het oog op een goede toegankelijke ziekenhuisvoorziening in Parkstad Limburg. Deze motie werd aangenomen (voor stemden CDA, SP, PvdA, VVD, PvdD, D66 en SP; tegen: GroenLinks).

Motie huisvesting buitenlandse werknemers
De motie van SP, GroenLinks, SPD, VVD en D66 met als doel via beleidswijziging binnen 2 jaar te verbieden dat buitenlandse werknemers gehuisvest worden op het terrein van werkgevers en met werkgevers te komen tot een alternatieve structurele huisvesting voor buitenlandse werknemers werd verworpen.

en verder
ging het Limburgs Parlement akkoord met de basisrapportages groot project Openbaar vervoer en Buitenring Parkstad Limburg. Het voorstel om de verordening revolverend fonds woningverbetering in te trekken werd aanvaard, evenals het Tweede Meerjarenuitvoerings- en investeringsprogramma Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg, de herziening van het provinciaal inpassingsplan Greenportlane, de verordening woningfonds en de planschadeverordening Provincie Limburg.

12-7-2010 15:37